Ενεργειακές κοινότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για μείωση στις τιμές ρεύματος
Διαβάζεται σε 3'Το πρόγραμμα “Απόλλων” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που τα κέρδη τους θα κατευθύνονται για κοινωνική πολιτική από Περιφέρειες και Δήμους.
- 16 Σεπτεμβρίου 2024 07:53
Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται, όπως αναφέρουν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα “Απόλλων”, δίνοντας στη συνέχεια το “έναυσμα” για την υλοποίηση των διαγωνισμών για τα έργα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία σύστασης των 13+1 Ενεργειακών Κοινοτήτων (μία για κάθε περιφέρεια της χώρας και μία για τους ΚΟΤ), με την Ενεργειακή Κοινότητα των Ιόνιων Νήσων να αποτελεί την τελευταία προσθήκη στη λίστα και να απομένουν ακόμη 3-4 ενεργειακές κοινότητες προς ίδρυση.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η προθεσμία σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) στις Περιφέρειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “Απόλλων” παρατάθηκε έως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου. Η απόφαση της παράτασης έχει ως κύριο σκοπό να δοθεί περισσότερος χρόνος στις Περιφέρειες για τη σύσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ, το Υπουργείο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσανατολίζεται να υλοποιηθούν κεντρικά από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Την ίδια στιγμή “τρέχει” σχετική μελέτη για την διαστασιολόγηση των έργων, πράγμα που ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, δεν συνιστά προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί. Η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται ως τα τέλη του χρόνου με ορισμένα πρώτα αποτελέσματα να έχουν γίνει ήδη γνωστά από τώρα στο Υπουργείο που σχεδιάζει την υλοποίηση του προγράμματος.
Ως γνωστόν, το πρόγραμμα “Απόλλων” απευθύνεται στους 127.500 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α καθώς και σε φορείς όπως ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ και ΟΤΑ α και β βαθμού με στόχο τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους. Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων θα γίνεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο net-billing το όφελος αυξάνει όσο μεγαλύτερος είναι ο ταυτοχρονισμός, θα προωθηθεί παράλληλα η “μετατόπιση” της κατανάλωσης τις περιόδους μέγιστης παραγωγής των ΑΠΕ – δηλαδή τις μεσημβρινές ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν οι ωφελούμενοι (π.χ. ένα δημοτικό κτίριο) δεν μειώσουν την κατανάλωσή τους με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο όφελος στο κόστος τους για ηλεκτρισμό.
Πρόσφατα, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε το πρόγραμμα “Απόλλων” στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι “βαθιά κοινωνικό και αυτοδιοικητικό”. Κάλεσε τους δημάρχους να συνεργαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η προετοιμασία για την υλοποίηση του προγράμματος.