Ενεργειακή κρίση διαρκείας “δείχνει” η στροφή Μητσοτάκη προς τον λιγνίτη

Ενεργειακή κρίση διαρκείας “δείχνει” η στροφή Μητσοτάκη προς τον λιγνίτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη ΙΝΤΙΜΕ

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική, η απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μειώνοντας συνολικά τη χρήση του φυσικού αερίου.

Η κατά πολλούς αργοπορημένη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η ενεργειακή κρίση που παροξύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για μακρύ διάστημα.

Η ενίσχυση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας γίνεται κατά κύριο λόγο για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού σε μια περίοδο που κάθε εγχώριο καύσιμο θεωρείται πολύτιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί κατά το δυνατόν από την εισαγωγή ρωσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, για όσο διάστημα οι τιμές του αερίου βρεθούν στα εξωφρενικά επίπεδα που βρίσκονται την τελευταία ταραχώδη περίοδο, η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα έχει και -μικρή έστω – θετική οικονομική επίδραση στη διαμόρφωση της χονδρεμπορικής του ρεύματος.

Όπως είναι γνωστό, χθες ο κ. Μητσοτάκης, αφενός μεν ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη κατά 50%, αφετέρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων Μελίτης και Αγ.Δημητρίου 5, που είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023, αλλά και να διευρυνθεί μέχρι το 2028 ο χρόνος λειτουργίας με λιγνίτη της καινούργιας μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5) που αναμένεται να μπει για πρώτη φορά στο σύστημα τον Οκτώβριο.

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού πως αν χρειαστεί, τότε η νέα μονάδα θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 παραπέμπει στα όσα εξετάζουν οι Βρυξέλλες. Συνδέεται ευθέως με τη ριζική αναθεώρηση του στρατηγιμού σχεδίου Fit For 55 που πρόκειται να ανακοινώσει το Μάιο η Κομισιόν, εξαιτίας της απόφασης για απεξάρτηση από τη Ρωσία, και κυρίως με τις πληροφορίες για αλλαγή στρατηγικής απέναντι στο φυσικό αέριο.

Τα βασικά σενάρια του νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού δόγματος προβλέπουν μείωση της κατανάλωσης αερίου, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης (Ρωσία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία).

Τα σενάρια υπαγορεύονται από τη παραδοχή ότι η παγκόσμια αγορά LNG αδυνατεί να αυξήσει την παραγωγή της, ώστε να καλύψει κατά 100% το κενό που θα αφήσει η Μόσχα. Είτε αυτό παράγεται στις ΗΠΑ, είτε στην Αλγερία, η παραγωγική δυναμικότητα των terminals και των εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου είναι πεπερασμένη, επομένως μέχρι να μπουν στο παιχνίδι καινούργια, οι τιμές του αερίου, ακόμη και αν υποχωρήσουν, θα παγιωθούν σε υψηλά επίπεδα, κάποιοι μιλούν για πάνω από τα 60-70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Επίπεδα χαμηλότερα από τα σημερινά των 110-120 ευρώ, αλλά και πάλι πολύ υψηλά, τέτοια που θα κρατήσουν σε συναγερμό τις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα δοκιμάσουν σκληρά τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα