Ενεργειακή κρίση: Διχασμένη η ΕΕ με τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο
Οι προτάσεις της φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη φαίνεται πως αιφνιδίασαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ σύμφωνα με το Politico. Ποια σημεία διχάζουν τα κράτη-μέλη.
- 08 Σεπτεμβρίου 2022 09:09
Αιφνιδιασμένες και παράλληλα διχασμένες εμφανίζονται οι ηγεσίες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πέντε προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, όπως δήλωσαν έξι διπλωμάτες στο POLITICO.
Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να δώσει στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιθώριο ελιγμών ενόψει της ομιλίας της για την κατάσταση στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να πιέσει για την επιβολή πλαφόν σε επίπεδο ΕΕ για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν γύρω από τις τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή.
Οι πέντε “άμεσες” προτάσεις
- Η φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε “άμεσες” κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:
- Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
- Υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
- Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους με τα “απροσδόκητα κέρδη” να επιστρέφουν στους καταναλωτές
- Φόρο αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη
- Διευκόλυνση της υποστήριξης των προβληματικών εταιρειών κοινής ωφέλειας
Δύο μέτρα ξεχώρισαν ως υποστηριζόμενα τόσο από την Επιτροπή όσο και από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών διπλωματών μετά από συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ.
Το πρώτο είναι η παροχή πιστώσεων για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εγγράψουν τα υπέρογκα ποσά μετρητών που απαιτούνται για να συναλλάσσονται στα χρηματιστήρια ενέργειας στο σημερινό περιβάλλον με τις ιλλιγιώδεις τιμές.
Το δεύτερο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών, αν και οι πρεσβευτές της ΕΕ ήθελαν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα από τέτοιους φόρους θα παραμείνουν στην ίδια χώρα.
Η πρόταση που χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη και διχάζει την ΕΕ είναι αυτή για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, ο Ρώσος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι θα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες.
Πως τοποθετούνται οι χώρες της ΕΕ στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η Γερμανία δήλωσε ότι είναι “επιφυλακτική” ως προς την ιδέα. Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον της, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.
Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ιταλία, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει παραπέρα και να θέσει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται συνολικά στην ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή “εξετάζει” – αλλά οι Βρυξέλλες ήταν σε γενικές γραμμές κατά της ιδέας αυτής στις μέχρι τώρα αξιολογήσεις της, η οποία θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη από το να ξεχωρίσει το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ενώ η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος πλέον προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι θετική σε ένα πλαφόν, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις ΗΠΑ.
Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε ενεργειακό πακέτο να συμφωνηθεί ομόφωνα και όχι με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης, άρα και πλειοψηφία, όπως θέλει η Επιτροπή, δήλωσε διπλωμάτης.
Η έκκληση της Πολωνίας να μεταρρυθμίσει το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, το οποίο κατηγορεί για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, δεν χαίρει αποδοχής από το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.
Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής, αλλά ενώ η πρόταση της φον ντερ Λάιεν ζητά οι μειώσεις να είναι υποχρεωτικές, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τα μέτρα αυτά να είναι εθελοντικά.
Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με το θέμα της αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αν και αυτό είναι κάτι που αρκετές χώρες επιθυμούν να συμβεί.
Οι χώρες της ΕΕ αιφνιδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις προτάσεις της φον ντερ Λάιεν που ανακοίνωσε δημοσίως τις προτάσεις αυτές νωρίτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό γιατί υπήρχε η προσδοκία ότι η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής θα ήταν περισσότερο μια διαδικασία ανταλλαγής ιδεών για τους υπουργούς της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.
Πρεσβευτές της ΕΕ εμφανίζονται ενοχλημένοι που η φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε προτάσεις την ίδια στιγμή που οι εθνικά κλιμάκια συζητούσαν τεχνικές λεπτομέρειες ενόψει της συνόδου κορυφής της Παρασκευής. “Ήταν ατυχές να γίνουν οι ανακοινώσεις την ίδια στιγμή που τα κράτη μέλη συζητούσαν την πορεία προς τα εμπρός” δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Όμως, παρά τις ενστάσεις, τα κράτη – μέλη συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι ορθώς η Φον ντερ Λάιεν πήρε τα ηνία της συζήτησης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις