Ενεργειακό ‘άρωμα’ στη συνάντηση Σταθάκη με τους θεσμούς

Ενεργειακό ‘άρωμα’ στη συνάντηση Σταθάκη με τους θεσμούς
SOOC

Η δρομολόγηση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και του 65% της ΔΕΠΑ που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά και η συρρίκνωση του ρόλου της ΔΕΠΑ στην αγορά αερίου βρίσκονται στην ατζέντα της πρώτης επαφής για τη 2η αξιολόγηση

Τη γλίτωσαν μέχρι τώρα τα ποσοστά του Δημοσίου σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, δεν φαίνεται όμως να γλιτώνουν τα πωλητήρια και το 2017, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται να συνδέουν το θέμα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα από τα βασικά θέματα που φαίνεται να έχουν θέσει οι δανειστές προς την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει αισίως η δεύτερη αξιολόγηση αφορά την συμφωνία στη δρομολόγηση της νέας γενιάς ιδιωτικοποιήσεων, αυτές δηλαδή που θα φέρουν τα έσοδα του 2017.

Η νέα δόση των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ενεργειακές επιχειρήσεις, και ειδικά αυτές που αφορούν τους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πηγή με γνώση των συζητήσεων. Στην πράξη αυτό που εννοούν οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι το δρόμο της αποκρατικοποίησης θα πάρουν τα προς πώληση ποσοστά της ΔΕΗ (17%) και της ΔΕΠΑ (65%).

Από την άλλη, μετά την αύξηση των ποσοτήτων αερίου που είναι πλέον υποχρεωμένη η ΔΕΠΑ να δημοπρατεί σε χαμηλές τιμές, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές (και κυρίως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τα ενεργειακά Κάρλος Βιβιάνι) εγείρουν ζήτημα σε σχέση με τη συμμετοχή της στο σκέλος της εμπορίας αερίου στα αστικά δίκτυα. Πρακτικά ζητούν, κατά το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας των τριών υφιστάμενων ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας), διαχωρισμό που θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από 1ης Ιανουαρίου 2017, η ΔΕΠΑ να εγκαταλείψει, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, το ποσοστό 51% που δικαιούται, ως μέτοχος των ΕΠΑ, στην εμπορία και να μείνει μόνον με το ανάλογο ποσοστό στη δραστηριότητα της διανομής.

Σήμερα, ως γνωστόν, η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος κατά 51% των τριών ΕΠΑ, Ατττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που θα «σπάσουν» σε Εταιρίες Παροχής Αερίου, που θα ασκούν μόνον την εμπορία, και σε Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση των δικτύων.

Συνεταίροι της ΔΕΠΑ, έχοντας όμως και το management, στις σημερινές ΕΠΑ είναι η Shell στην Αττική και η ιταλική ΕΝΙ στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα