Έντονη κινητικότητα για ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο και παρέμβαση στο ρεύμα

Έντονη κινητικότητα για ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο και παρέμβαση στο ρεύμα
Αγωγός φυσικού αερίου AP

Ακόμα και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου είναι πιθανόν να ληφθούν τα πρώτα άμεσα μέτρα, ενώ θα συνεχίσει η επεξεργασία για πιο ριζική παρέμβαση στην αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού.

Καθοδόν προς την 9η Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται τα έκτακτα μέτρα να τεθούν για πρώτη φορά επί τάπητος από τους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας, δύο 24ωρα νωρίτερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για το ίδιο θέμα τεχνικών κλιμακίων των κρατών-μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η τεχνική συνάντηση στις 7 Σεπτεμβρίου έχει συγκληθεί από την ίδια την Κομισιόν, σκοπός δεν είναι να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τις άμεσες παρεμβάσεις που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες. Αντίθετα, θα αναλυθούν τα τεχνικά ζητήματα υλοποίησης των υποψήφιων λύσεων, σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο.

Στον αντίποδα, πηγές με γνώση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από την Ε.Ε., επισημαίνουν ότι κατά την έκτακτη Σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό οι υπουργοί Ενέργειας να δώσουν το «πράσινο φως» στα έκτακτα μέτρα που θα εφαρμοσθούν, όπως στο πλαφόν στο αέριο. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αναλάβουν να αποφασίσουν τις υπόλοιπες παραμέτρους των παρεμβάσεων, όπως τον τρόπο χρηματοδότησης.

Όσον αφορά το πλαφόν στο αέριο, εκτιμάται ότι η πιο πρόσφορη φόρμουλα είναι το ισπανικό μοντέλο, δηλαδή η αποζημίωση των εισαγωγέων για τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή προμήθειας και το πλαφόν. Το σχήμα αυτό δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί κεντρικά, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν περίπλοκο και χρονοβόρο.

Αντίθετα, η πιο άμεση λύση θα ήταν να εφαρμοσθεί από κάθε κράτος-μέλος στην αγορά του, στη βάση της ενιαίας πανευρωπαϊκής μέγιστης τιμής που θα καθορισθεί. Μάλιστα, σε μία τέτοια περίπτωση, κάθε κράτος-μέλος θα μπορούσε να αξιοποιήσει για τις επιδοτήσεις στο αέριο, τις χρηματοροές από τις παρακρατήσεις των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Όποια φόρμουλα πάντως κι αν προκριθεί, το βέβαιο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν «πυκνώσει» οι φωνές ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολιτικές ηγέτες, για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής πλαφόν στην τιμή του αερίου. Ενδεικτική είναι η σύμπλευση με αυτό το σχέδιο της Γερμανίας, η οποία έως και πρόσφατα ήταν κατηγορηματική αντίθετη. Τώρα, ωστόσο, δημοσιεύματα φέρουν τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να έχει ενημερώσει γραπτώς Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας ότι το Βερολίνο εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η χώρα μας έχει δεχθεί ερωτήματα από αρκετά κράτη της Ε.Ε. αναφορικά με το σχήμα που εφαρμόζει για παρακράτηση «στην πηγή» των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην εγχώρια χονδρεμπορική.

Σε αυτές τις βολιδοσκοπήσεις, από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι αν έχουν υπάρξει παρενέργειες στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς Επόμενης Ημέρας από την εφαρμογή του σχήματος. Όπως είναι φυσικό, τα κράτη που δείχνουν ενδιαφέρον για την παρέμβαση στην εγχώρια αγορά ζητούν επίσης περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, δηλαδή το ύψος των ποσών που συγκεντρώνονται από τα υπερέσοδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα