Επενδύσεις 2,5 δις. ευρώ προωθεί η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Διαβάζεται σε 4'
Πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος
Πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος EUROKINISSI

Πρόκειται για έργα στους τομείς των φωτοβολταϊκών, της αποθήκευσης, της αντήσιοταμίευσης και των data centers.

Σημαντικές επενδύσεις, σε σύγχρονους πλέον τομείς, στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας δρομολογεί η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού της πλάνου που θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έργα συνολικού ύψους αρκετά πάνω από 2,5 δισ ευρώ, που απλώνονται σε βάθος πολλών ετών και υπερβαίνουν τη διάρκεια του τρέχοντος business plan 2024- 2026, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέρος από τα έσοδα που άντλησε προχθές η επιχείρηση από τις αγορές δεν θα χρησιμοποιηθούν και για το σκοπό αυτό.

Στην κατηγορία των επενδύσεων αυτών είναι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά που δρομολογεί ο όμιλος στην περιοχή, από κοινού με την RWE και σε μικρότερο βαθμό με τη Motor Oil. Ενα πακέτο έργων συνολικής ισχύος 2,5 GW που υπολογίζεται ότι σε αδρές γραμμές (με ένα μέσο κόστος 600.000 €/MW) θα απορροφήσει συνολικά ποσά γύρω στο 1,5 δισ ευρω.

Επιπλέον, είναι οι επενδύσεις σε μπαταρίες για τις οποίες υπολογίζεται ένα κονδύλι 300 εκατ ευρώ, τρία μεγάλα έργα στην αντλησιοταμίευση (150 εκατ. ευρώ), η μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) για τηλεθέρμανση επίσης στην Καρδιά (80 εκατ. ευρώ), πυκνωτές για την εξισορρόπηση της ευστάθειας (40 εκατ.) και ηλεκτρολέβητες (20 εκατ.), αλλά και καινούργια projects.

Σε αυτά συγκαταλέγονται το «waste to energy», αλλά κυρίως τα data centers, στα οποία αναφέρθηκε ακροθιγώς ο επικεφαλής της Γ.Στάσσης, κατά τη προ ημερών συνέντευξη στο ΥΠΕΝ για τη τηλεθέρμανση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στην υπόθεση της «Πτολεμαίδας V», η διοίκηση της ΔΕΗ μεταθέτει τις αποφάσεις για το μέλλον, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζυγαριά «κλίνει» τελικά υπέρ της μετατροπής της από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου. Είναι μια απόφαση που μεταφράζεται σε μια επένδυση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.

Κάποια από τα παραπάνω έργα, που μαζί με τα καινούργια projects (π.χ. data center) ξεπερνούν κατά πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ, θα γίνουν σταδιακά σε βάθος ετών, ωστόσο κάποια άλλα, όσα εντάσσονται στο τριετές business plan, θα χρηματοδοτηθούν πιθανότατα με μέρος από το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που άντλησε από τις αγορές η επιχείρηση. Κάποια επίσης είναι μέρος των 2,8 δισ ευρώ επενδύσεων που πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει συνολικά φέτος η επιχείρηση και οι οποίες αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των 9 δισ που προβλέπονται στην τριετία.

Στη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των φωτοβολταικών στα πρώην λιγνιτικά πεδία, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη ολοκληρώσει τα 315 MW, κατασκευάζει 625 MW και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει επιπλέον 600 MW μέσα στο 2025. Σημειωτέον ότι αιολικά πάρκα δεν προβλέπονται στη περιοχή.

Στην αντλησιοταμίευση, η επιχείρηση έχει στα σκαριά τρία σχέδια σε πρώην λιγνιτικά πεδία της περιοχής, με χωροθετημένες εκτάσεις σε Κοζάνη και Καρδιά και τώρα μπαίνει στην επίπονη φάση των αδειοδοτήσεων και της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Στο πιο προχωρημένο έργο, τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και δρομολογεί τα επόμενα βήματα. Σε συννενόηση με το αρμόδιο υπουργείο  – είχε προηγηθεί σχετική συνάντηση τον Σεπτέμβριο – επιχειρείται να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις και να ξεπεραστούν μια σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι κατασκευής και εισόδου στο σύστημα τα επόμενα χρόνια των πρώτων τέτοιων μονάδων σε εδάφη της Δ.Μακεδονίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα