Επενδύσεις πάνω από 3 δις. ευρώ στα νησιά με επιδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης
Διαβάζεται σε 3'Περίπου 135 εκατ. θα διατεθούν για μικρά έργα ΑΠΕ με σκοπό την αυτοκατανάλωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων, δήμων και αγροτών.
- 22 Νοεμβρίου 2024 07:07
Τα ελληνικά νησιά θα έχουν σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή μετάβαση μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης, για το οποίο υπογράφτηκε χθες η συμφωνία στήριξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Νάξο.
Τα κεφάλαια του ταμείου θα είναι 1,6 δισ. ευρώ με στόχο να μοχλευτούν επενδύσεις 3-5 δισ. ευρώ ή και παραπάνω. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα “μίνι” Ταμείο Ανάκαμψης.
Από τα χρήματα του Ταμείου θα διατεθούν 550 εκατ. για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 3,8 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας από τις χρεώσεις ΥΚΩ.
Παράλληλα, 135 εκατ. θα διατεθούν για μικρά έργα ΑΠΕ με σκοπό την αυτοκατανάλωση νοικοκυριών, επιχειρήσεων, δήμων και αγροτών. Άλλα 140 εκατ. θα στηρίξουν την υλοποίηση έργων ΑΠΕ με μπαταρία σε συνδεδεμένα νησιά συν 210 εκατ. για υβριδικά έργα με μπαταρίες σε μη συνδεδεμένα νησιά.
Μέσα στο 2025 θα λάβουν χώρα οι δημοπρασίες για αυτά τα έργα που θα εγκατασταθούν σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Σάμο, Χίο και Λέσβο. Στόχος είναι η διείσδυση των ΑΠΕ να αγγίξει το 30-40% μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει 260 εκατ. για τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και 30 εκατ. για τις υποδομές ηλεκτροκίνησης και τις αντίστοιχες στα λιμάνια. Άλλα 100 εκατ. αφορούν το νερό με ταμιευτήρες και αντλησιοταμίευση.
Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη νησιωτική Ελλάδα
Ποσοστό πάνω από 50% από τους πόρους του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών προβλέπεται για την υλοποίηση επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη νησιωτική Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι 490 εκατ. ευρώ προορίζονται για την επενδυτική ενίσχυση νέων ΑΠΕ, υβριδικών συστημάτων, μπαταριών και εφαρμογών αυτοπαραγωγής.
Επίσης, επιπλέον 260 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη ενός πλωτού αιολικού εκτιμώμενης ισχύος 195 MW. Παράλληλα, πρόκειται να διατεθούν 100 εκατομμύρια για τη δημιουργία φραγμάτων πολλαπλού σκοπού, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για ύδρευση, άρδευση, καθώς και για παραγωγή ενέργειας με την τοποθέτηση μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν το βασικό σενάριο των πόρων που θα συγκεντρωθούν από τη δημοπράτηση των 260 εκατ. δικαιωμάτων CO2, τα οποία έχουν περιέλθει στο Ταμείο. Έτσι, συγκαταλέγονται στο βασικό σενάριο των εσόδων του Ταμείου, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Καθώς όμως όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στην άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων, είναι πιθανό πολλές από τις παραπάνω δράσεις να ωφεληθούν τελικά με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, από το Ταμείο θα διατεθούν 135 εκατομμύρια, για την επιδότηση με 50% περίπου της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με μπαταρία από τελικούς καταναλωτές. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια και οι ωφελούμενοι εκτιμώνται σε 14.600.
Θα διατεθούν επίσης 210 εκατομμύρια, για τη στήριξη (κατά 42% περίπου) ανάπτυξης και λειτουργίας ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Πρόκειται για αιολικά ή φωτοβολταϊκά, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (συσσωρευτές ή συστήματα αντλησιοταμίευσης). Και πάλι οι επενδυτές θα προκύψουν από διαγωνισμούς, βάσει εγκεκριμένου σχήματος κρατικής ενίσχυσης.