Επί ξυρού ακμής το ηλεκτρικό σύστημα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα

Επί ξυρού ακμής το ηλεκτρικό σύστημα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα
Επισκευές σε κολώνα της ΔΕΗ MotionTeam

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει η ζήτηση ρεύματος λόγω των κλιματιστικών. Ανάσα από την παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά τις κρίσιμες ώρες της ημέρας.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για συνέχιση και αυτή την εβδομάδα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα, βρίσκει το ηλεκτρικό σύστημα ιδιαίτερα καταπονημένο, παρότι μέχρι τώρα τα προβλήματα περιορίστηκαν στο σύστημα διανομής και είχαν μάλλον περιορισμένη εμβέλεια.

Η συνολική ζήτηση ρεύματος λόγω κλιματιστικών προβλέπεται να ανεβάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει σε φορτία τα 11.000 MW.

Ήδη κατά τις προηγούμενες ημέρες για πρώτη φορά μετά το θερμό καλοκαίρι του 2021, τα φορτία ξεπέρασαν τα 10.000 MW.

Οι διαχειριστές είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για τυχόν βλάβες και άλλες παρεμβάσεις στο δίκτυο που θα μπορούσαν να ταράξουν την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, ωστόσο προς ώρας δηλώνουν καθησυχαστικοί και έτοιμοι να καλύψουν την κορύφωση της ζήτησης.

Το ηλεκτρικό σύστημα υποστηρίζεται από το σύνολο των θερμικών μονάδων, τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά ενώ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών έχουν επιστρατευτεί η Πτολεμαίδα 5 της ΔΕΗ αλλά και η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε πιλοτική λειτουργία. Εναλλακτικά, αν παραστεί ανάγκη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η νέα ηλεκτρική γραμμή διασύνδεσης με Βουλγαρία, η οποία κατόπιν συνεννόησης των διαχειριστών των δύο χωρών θα μπορούσε να συνδράμει με εισαγωγές.

Τις προηγούμενες μέρες, παρατηρήθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης κυρίως στις περιοχές που τυλίχθηκαν στις φλόγες, είτε προληπτικά για να μην εμποδιστεί το έργο της κατάσβεσης είτε λόγω ζημιών που προκλήθηκαν σε εξοπλισμό και γραμμές μεταφορές λόγω υπερθέρμανσης.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως τα φωτοβολταϊκά που περιόρισαν δραστικά την μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, διασώζουν κατά την περίοδο του καύσωνα το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας ενώ συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό και την άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας.

Ωστόσο, με αφορμή τις προβλέψεις για παρατεταμένο καύσωνα που θα διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε εγρήγορση. Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιούν με εντολή της διοίκησης έκτακτες επιθεωρήσεις του εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς ο οποίος καταπονείται από τις υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να εντοπιστούν και να επιδιορθωθούν προληπτικά τυχόν βλάβες.

Το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια σε σχέση με το παρελθόν στα αυξημένα φορτία του καλοκαιριού, δεδομένου ότι η μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης λόγω των κλιματιστικών συμπίπτει χρονικά με την αιχμή της παραγωγής των φωτοβολταϊκών.

Σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του συστήματος – ιδιαίτερα κατά την περίοδο των πυρκαγιών στα Δερβενοχώρια που επηρέασαν τις γραμμές μεταφοράς στην περιοχή – έπαιξε και η ολοκλήρωση του “ Δυτικού Διαδρόμου” του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο πριν λίγες εβδομάδες.

Γενικά η πρόκληση πλέον έχει μετατοπιστεί κατά κύριο λόγο στην κάλυψη του φορτίου τις απογευματινές – βραδινές ώρες όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών αλλά η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό του ριζικού μετασχηματισμού που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα σύσταση προς τους καταναλωτές, να λειτουργούν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα