Επιτάχυνση στην εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας
Τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την παράταση στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος καθώς και στο πλαφόν στη χονδρική.
- 28 Ιουλίου 2023 06:51
«Η είσοδος των ΑΠΕ συνεχίζεται και είναι μαζική, άρα είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις ακραίες θερμοκρασίες και πως επηρεάζουν το δίκτυο. Έγινε τεράστια προσπάθεια να κρατηθεί η ηλεκτροδότηση» ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός ΠΕΝ.
Μιλώντας για την αγορά ηλεκτρισμού και το τι ακολουθεί, τόνισε ότι “αξιολογούμε τι θα κάνουμε για τη μετάβαση σε μια ομαλότητα. Θα χρειαστεί χρόνο, αλλά μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το πότε θα γίνει η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα. Υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σήμερα στις αγορές, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή παράταση”.
Στη συνέχεια αν έχουμε νέα ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει στηρίζοντας τους καταναλωτές. “Θα πάμε με γρηγορότερους ρυθμούς σε ΑΠΕ-αποθήκευση ώστε να έχουμε μόνιμη πίεση προς τα κάτω στις τιμές μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να ελαφρύνουμε την πίεση σε μόνιμη βάση. π.χ. έχουμε σημαντικές απώλειες δικτύου και πρέπει να μας απασχολήσει. Επίσης, υπάρχουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν βρει παράθυρα και σκοπός είναι να τους βρούμε. Παράλληλα, πρέπει να ενισχύσουμε τους ενεργειακά ευάλωτους και να τους προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Σχετικό πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί σύντομα”.
Αναφερόμενος στο ηλεκτρικό ρεύμα, υπογράμμισε πως «είναι ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό, σε ανεκτή τιμή». Όπως εξήγησε: «Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες μέρες, τις αποφάσεις σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα.
Τόνισε πως «εάν έχουμε κάποια ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι παρούσα και θα παρεμβαίνει στηρίζοντας τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας», για να προσθέσει: «Ταυτόχρονα, προχωρούμε και όλος ο σκοπός είναι να πάμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς την ένταξη των ΑΠΕ στο σύστημα και την ένταξη της αποθήκευσης στο σύστημα, γιατί οι ΑΠΕ θέλουν και αποθήκευση για να δουλέψουν, έτσι ώστε να έχουμε μία μόνιμη πίεση προς τα κάτω, στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, μεσομακροπρόθεσμα. Επίσης, αυτό έχει μεγάλη σημασία, για να ενισχύσουμε πολύ σημαντικά τους ενεργειακά ευάλωτους. Πρέπει να τους προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Διαφέρει ο κοινωνικά ευάλωτος από τον ενεργειακά ευάλωτο. Σημειώστε, ο ενεργειακά ευάλωτος είναι αυτός που από τη φύση του νοικοκυριού του, σε ένα πολύ κρύο μέρος της χώρας, π.χ. έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του, που πρέπει να καταναλώνει σε ενέργεια. Συνεπώς, με το ίδιο εισόδημα κάποιος άλλος μπορεί να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν έχει αυτήν την υπερβάλλουσα πίεση στην ενέργεια, και αυτός δεν μπορεί. Εκεί, λοιπόν, εμείς θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε, πολύ σύντομα, ένα πακέτο μέτρων για να βελτιώσουμε τη στήριξη που δίνουμε στους ενεργειακά ευάλωτους και ταυτόχρονα να βρούμε πόρους, για να βοηθήσουμε το σύνολο των καταναλωτών. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε σωστές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».
Σε σχέση με την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού Δικτύου, δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα τόνισε πως γίνεται μία τεράστια προσπάθεια στην ηλεκτροδότηση. «Υπήρξε πολύ μεγάλη επιτάχυνση και στα έργα στο δίκτυο, αλλά και στην είσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών, που αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, της δικής μας διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ειδικά στους καύσωνες τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολύ περισσότερο. Και έτσι το σύστημά μας, εγγενώς πια, είναι πιο ευσταθές, στους καταναλωτές επειδή έγιναν αυτές οι επενδύσεις. Πιο δύσκολη είναι η περίοδος το χειμώνα όταν υπάρχουν ανάγκες θέρμανσης και συννεφιά».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις