Έσβησαν οι διακόπτες των φωτοβολταϊκών το Σαββατοκύριακο για να αποτραπεί το μπλακ άουτ
Διαβάζεται σε 3'
Οι μεγάλοι παραγωγοί ΑΠΕ είδαν τους Διαχειριστές να «σβήνουν» με τηλεχειρισμό τα πάρκα τους. Οι μικροί αναγκάστηκαν να τα κλείσουν οι ίδιοι μετά από ειδοποίηση που έλαβαν.
- 14 Απριλίου 2025 06:31
Για δεύτερο συνεχές Σαββατοκύριακο η κατάσταση στο ηλεκτρικό σύστημα χαρακτηρίστηκε από αστάθεια, καθώς η παραγωγή ρεύματος ήταν πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση για να βγουν εκτός λειτουργίας φωτοβολταϊκά πάρκα και να επέλθει έτσι ισορροπία.
Στην πραγματικότητα οι δύο αυτές κρίσεις (τις Κυριακές 6 και 13 Απριλίου) λειτούργησαν ως το καλύτερο τεστ για τις δυνατότητες αντίδρασης που έχουν στη «φαρέτρα» τους οι Διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει των ημερών του Πάσχα, οπότε και αναμένεται να καταγραφεί το πρόβλημα με ακόμα οξύτερο τρόπο.
Χθες, Κυριακή 13 Απριλίου έγινε για δεύτερη φορά εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ, ακόμα και από τους ίδιους τους παραγωγούς, σε εκείνα τα πάρκα που δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού από τους Διαχειριστές. Οι παραγωγοί που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση από τους διαχειριστές (αποστολή sms), φαίνεται ότι ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από το 90%. Για τους υπόλοιπους θα υπάρξουν ποινές.
Είναι ενδεικτικό ότι πηγές των Διαχειριστών μιλούν για «εξαιρετικά αποτελέσματα» τα οποία πιστώνονται στην υπεύθυνη στάση που επέδειξαν οι παραγωγοί, αλλά και στην αγαστή συνεργασία του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, η εξέλιξη καθιστά αισιόδοξους τους Διαχειριστές ότι το πλέγμα των νέων μέτρων για ενίσχυση των περικοπών ΑΠΕ θα μπορέσει να διασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος όχι μόνο κατά την επικείμενη πασχαλινή περίοδο, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις εντός του 2025 που θα χρειαστεί αυτά να επιστρατευθούν.
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές, τον ήλιο και τον άνεμο, που μας καθιστά από τους πρωτοπόρους διεθνώς. Εκτός από το θετικό πρόσημο που έχει η αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, δημιουργεί και απαιτήσεις διαχείρισης. Το Πάσχα αποτελεί μία ειδική περίοδο ήπιας κατανάλωσης –πέρυσι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 15%-, ενώ φέτος παρουσιάζει μια ακόμη πολυπλοκότητα, γιατί το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας μας και η δίοδος που έχουμε συνήθως για την περίσσια ενέργεια. Όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ υπερκαλύπτει την κατανάλωση, οι Διαχειριστές πρέπει να εφαρμόσουν περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.
Όπως προαναφέρθηκε, το Πάσχα αναμένεται να χρειαστούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ μιλούν» για υπερπαραγωγή «πράσινης» ισχύος που μπορεί να αγγίξει τα 5,3 Μεγαβάτ, όταν χθες το «ψαλίδι» έφτασε μέχρι τα 4,2 GW.