Εξαγορά στα Βαλκάνια η επόμενη μεγάλη κίνηση που ετοιμάζει η ΔΕΗ
Η επιχείρηση "σκανάρει" για εξαγορά πέντε projects και χαρτοφυλάκια σε Ρουμανία, Βουλγαρία με βασικό στόχο φωτοβολταϊκά και αιολικά 500 - 600 MW
- 31 Οκτωβρίου 2022 06:41
Πολύ κοντά στην επόμενη μεγάλη κίνηση που θα αφορά εξαγορά στα Βαλκάνια βρίσκεται η ΔΕΗ, εξετάζοντας σοβαρά πέντε διαφορετικές περιπτώσεις απόκτησης χαρτοφυλακίων ΑΠΕ και άλλων ενεργειακών δραστηριοτήτων, σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Αφορούν ισχύ έργων 500-600 MW, γεγονός που σημαίνει ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη για μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.
Οι στόχοι αφορούν φωτοβολταϊκά, αιολικά, καθώς και άλλες τεχνολογίες καταρχήν στην Ρουμανία, όπου και πολλά προς πώληση ώριμα χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών ομίλων, όπως της Enel (η οποία εκτός από ΑΠΕ διαθέτει δίκτυα και μερίδιο στην αγορά προμήθειας), αλλά και στην Βουλγαρία, με το «σκανάρισμα» να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ταυτόχρονα η επιχείρηση δεν κρύβει ότι στόχος της είναι η εξαγορά μιας μεγάλης καθετοποιημένης ενεργειακής επιχείρησης στην περιοχή (τέτοια είναι σίγουρα η Enel στη Ρουμανία), κίνηση που προφανώς θα την έκανε να «αλλάξει πίστα», χωρίς προς ώρας να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Deals μισού GW, όπως αυτά που ψάχνει η ΔΕΗ στα Βαλκάνια, αφενός θα φέρουν τη ΔΕΗ πιο κοντά στο στόχο των 1,5 GW του 2023, αφετέρου θα πυροδοτήσουν πιθανότατα μια νέα κούρσα επενδύσεων από τους μεγάλους του χώρου. Σύμφωνα με κύκλους της επιχείρησης, τίποτα ακόμη δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει», ωστόσο οι εξαγορές στα Βαλκάνια είναι πλέον από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, το οποίο αναπόφευκτα έχει πάει πίσω λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Τα σχέδια θα είχαν γίνει πράξη εδώ και πολλούς μήνες, ακόμη και από το 2021, οπότε και η διοίκηση είχε εξαγγείλει ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να περιγράψουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον επόμενο αναπτυξιακό κύκλο και την επέκταση στο εξωτερικό».
Το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η δυναμική και οι διαστάσεις που έλαβε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλώντας με βαρύ πλήγμα την ελληνική οικονομία, και ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει η ΔΕΗ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετέθεσαν προς τα πίσω μια σειρά από σχέδια, μεταξύ των οποίων και τις εξαγορές εκτός συνόρων.
Το τελευταίο ωστόσο διάστημα, η επιχείρηση έχει ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι, με την ειδική ομάδα που μελετά μια προς μια όλες τις ευκαιρίες, (από υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, αιολικά και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, μέχρι και δραστηριότητες στα δίκτυα, στη διανομή και στην προμήθεια), να έχει καταληξει σε πέντε προτάσεις. Κοινός τους παρονομαστής, το μέγεθος των προς εξαγορά χαρτοφυλακίων, αξίας πολλών εκατομμυρίων.
Το δρόμο για να βρει η επιχείρηση τέτοια δύναμη πυρός άνοιξε πέρυσι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω του οποίου η επιχείρηση έχει αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:
- 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ ευρώ.
- Αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
- Διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή, με πρώτες στην λίστα τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Δύο χώρες στις οποίες το υφιστάμενο business plan της επιχείρησης κάνει, όχι τυχαία, ειδική αναφορά. Στην μεν πρώτη, η αγορά ΑΠΕ «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 8%, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να έχει φτάσει τα 6 GW ως το 2030. Στην δεύτερη, η αγορά αναπτύσσεται με 15% και ο στόχος είναι επιπλέον 3 GW ως το 2030.
Στην Ρουμανία, οι προβλέψεις για το 2030 είναι ότι το 30% της παραγωγής ηλεκτρισμού θα προέρχεται από ΑΠΕ. Αν και διαθέτει ισχυρό ηλιακό δυναμικό, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών κινείται στα επίπεδα των 1000 MW, με τις προοπτικές να μιλούν για ραγδαία αύξηση τα επόμενα χρόνια.
Στην Βουλγαρία, σχεδιάζεται μέχρι το 2030 να έχουν εγκατασταθεί πάνω από 2,5 GW νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 2,2 GW θα είναι φωτοβολταικά, σύμφωνα με το εθνικό δεκαετές σχέδιο για το κλίμα. Αμφότερες έχουν τεράστιες προοπτικές, οι οποίες για να γίνουν πράξη απαιτούνται επενδύσεις σε δίκτυα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βουλγαρικός διαχειριστής του δικτύου δέχεται κάθε μήνα αιτήσεις για όρους σύνδεσης ΑΠΕ ύψους 2 GW. Το δίκτυο ωστόσο είναι περιορισμένο και δεν μπορεί να ενσωματώσει ούτε 4 GW, πόσο μάλλον τα 28 και πλέον GW των μέχρι σήμερα αιτήσεων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις