Έξι δισ. ευρώ εγχώρια προστιθέμενη αξία κάθε χρόνο μέχρι το 2050 προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ

Διαβάζεται σε 4'
Έξι δισ. ευρώ εγχώρια προστιθέμενη αξία κάθε χρόνο μέχρι το 2050 προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ
istock

Το αποτύπωμα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα υπολογίζεται σε 2,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας σε συνδυασμό με την διασφάλιση φθηνής και άφθονης ενέργειας με σεβασμό στις περιβαλλοντικές προκλήσεις συνιστούν τους δύο βασικούς στόχους υπό την σκέπη των οποίων καταρτίστηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του ΥΠΕΝ στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παρουσίαση του ΕΣΕΚ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις μελέτης που πραγματοποίησε η Mckinsey και ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, το «αποτύπωμα» του ΕΣΕΚ στην εθνική οικονομία μεταφράζεται σε 2,5% ετησίως στο ΑΕΠ καθ’ όλη την διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης (2025-2050) ή διαφορετικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενη αξία σε ετήσια βάση. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του ΕΣΕΚ θα δημιουργήσει 210 χιλιάδες θέσεις εργασίες σε ετήσια βάση, ήτοι το 5% σε σχέση με το σύνολο του εργατικού δυναμικού σήμερα.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε την ανάγκη να αναλογιστούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται η χώρα να υλοποιήσει τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης. Το κρίσιμο στοιχείο αφορά στην κλιματική κρίση που πλέον το επίδικο δεν είναι η πρόληψη, μιας και η κλιματική κρίση είναι εδώ αλλά η διαχείριση των συνεπειών, πράγμα που συνεπάγεται σημαντικό κόστος.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός τόνισε ότι συνολικά απουσιάζει μια τέτοια προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την στιγμή «δεν υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο στην Ευρώπη για τις δημοσιονομικές και άλλες επιπτώσεις της προσαρμογής στο κλίμα». Κατά συνέπεια, η επιδίωξη του ΥΠΕΝ, όπως πρόσθεσε, είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, παραμένοντας σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών και ενεργειακών στόχων με βιώσιμο τρόπο. «Το σχέδιο μας έχει ένα χαρακτήρα ρεαλισμού σε σχέση με τους στόχους και την πορεία», πρόσθεσε σχετικά.

Η προετοιμασία και η κατάρτιση του σχεδίου βασίστηκε σε 3 βασικές διαπιστώσεις με την πρώτη να αφορά την πρωτοπόρα θέση της χώρας ως προς την κάλυψη στόχων διείσδυσης ΑΠΕ και μείωσης εκπομπών του θερμοκηπίου, κατατάσσοντας την χώρα μεταξύ των καλύτερων σε σχέση με άλλες χώρες. Η δεύτερη διαπίστωση αφορά στο γεγονός ότι η επιβάρυνση λόγω συνεπειών κλιματικής κρίσης στους καταναλωτές δεν έχει προϋπολογιστεί και κατά συνέπεια η όποια επιβάρυνση εν συνόλω θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας, καθώς διαφορετικά, τα τελικά κόστη ενδέχεται να εκτοξευτούν.

Η 3η διαπίστωση αφορά στην συμπερίληψη της αγοράς τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και στην πορεία υλοποίησης. «Κάθε σχέδιο για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και για να είναι ρεαλιστικό, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις των ανθρώπων και της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ΠΕΝ.

Σε αυτή την βάση, το ΕΣΕΚ επιδεικνύει μια ορισμένη ευελιξία στην προώθηση μιας σειράς μέτρων που υπό τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, η προτεραιοποίηση διαφοροποιείται σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο τομέας της θέρμανσης, όπου υπό το πρίσμα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, οι ανάγκες για θέρμανση περιορίζονται και ενδεχομένως να δύναται να καλυφθούν με μια καλύτερη μόνωση, εν αντιθέσει με την ψύξη που προβλέπεται να δαπανάται μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών.

Τέλος, ο Υπουργός επισήμανε ότι το σχέδιο οδηγεί στην ενεργειακή οικονομική ανεξαρτησία, δημιουργώντας καινούργιες οικονομικές και βιομηχανικές ευκαιρίες. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του σχεδίου προβλέπεται να επιφέρει σημαντική βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, διαμορφώνοντας εν συνόλω τις βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα