Φον ντερ Λάιεν: Έρχονται μέτρα για την ταχύτερη αδειοδότηση αιολικών

Φον ντερ Λάιεν: Έρχονται μέτρα για την ταχύτερη αδειοδότηση αιολικών
Ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο AP

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε, επίσης, έρευνα κατά των κινέζικων επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Την επιτάχυνση των πράσινων στόχων και τη μεγαλύτερη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προανήγγειλε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της Επιτροπής ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων για την αιολική ενέργεια, με στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης και την βελτίωση της διαδικασίας των διαγωνισμών ΑΠΕ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως σημείωσε, αφορούν και άλλους τομείς, όπως την ηλεκτροκίνηση. “Χρειαζόμαστε μια βιομηχανία καθαρής ενέργειας”, τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, στην επίτευξη της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, προωθώντας εκτεταμένο διάλογο με τους βιομηχανικούς φορείς.

Αναφερόμενη επιπλέον, στην πράσινη τεχνολογία, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας από την Κομισιόν κατά των επιδοτήσεων της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα. Συγκεκριμένα, στηλίτευσε την κινεζική πολιτική των αδρών επιδοτήσεων, χαρακτηρίζοντάς την “αθέμιτη πρακτική”. Όπως τόνισε, έχει πλημμυρίσει η αγορά από κινεζικά αυτοκίνητα, ενώ οι τιμές τους είναι χαμηλές, κάτι που δημιουργεί μια “στρεβλή εικόνα” της αγοράς και έναν “αθέμιτο ανταγωνισμό”.

Η ίδια ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στήριξης του κλάδου, λέγοντας ότι “το μέλλον της καθαρής τεχνολογίας πρέπει να βρίσκεται στην Ευρώπη”.

Το εν λόγω πακέτο έχει τρεις βασικούς στόχους:

α) Να επιταχύνει την αδειοδότηση των αιολικών,

β) Να βελτιώσει το σχεδιασμό των δημοπρασιών στα κράτη-μέλη και

γ) Να επικεντρωθεί στις ικανότητες, τη χρηματοδότηση και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αιολικών WindEurope για τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στα αιολικά.

Ο WindEurope παρατηρεί ότι σήμερα 80 γιγαβάτ έργων ΑΠΕ καθυστερούν ανά την Ευρώπη λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Στο θέμα των δημοπρασιών, υπογραμμίζει ότι όπως διεξάγονται σήμερα υπονομεύουν την υγεία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ ορισμένες χώρες αναγκάζουν τις εταιρείες να πληρώνουν για να κατασκευάσουν τα έργα τους. “Το κόστος από τις αρνητικές προσφορές των δημοπρασιών πρέπει να μετακυλιστεί είτε στους καταναλωτές, είτε στην εφοδιαστική αλυσίδα. Άλλες χώρες δεν έχουν προσαρμόσει τις δημοπρασίες με βάση τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε έλλειψη συμμετοχής”.

Καθώς οι περισσότερες δημοπρασίες βασίζονται στην τιμή, αυτό έχει οδηγήσει σε έναν “αγώνα ως το μηδέν” και πρέπει να αλλάξει, εκτιμά ο WindEurope. Μια λύση είναι να εφαρμοστούν διαφορετικά κριτήρια συμμετοχής που θα συμπεριλαμβάνουν παράγοντες όπως το κοινωνικό όφελος των αιολικών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα