Γερμάνιο και αντιμόνιο, τα δύο “κρίσιμα” μέταλλα που διαθέτει η χώρα μας και θέλει να αξιοποιήσει

Γερμάνιο και αντιμόνιο, τα δύο “κρίσιμα” μέταλλα που διαθέτει η χώρα μας και θέλει να αξιοποιήσει
Εξόρυξη ορυκτών πόρων (φωτογραφία αρχείου) iStock

Σημαντικός ο ρόλος τους για τη βιομηχανία και την πράσινη μετάβαση, ενώ η Ε.Ε. τα κατατάσσει στις κορυφαίες πρώτες ύλες.

Μεγάλη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας μας, μεταξύ των οποίων δύο συγκεκριμένα στοιχεία, το γερμάνιο και το αντιμόνιο.

Στην πρώτη περίπτωση, η εταιρεία Rockfire Resources είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ανακάλυψε ποσότητες στο δημόσιο μεταλλείο των Μολάων, ενώ πλέον αναμένεται η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για να προχωρήσει η εκμετάλλευση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει το γερμάνιο στις 20 κορυφαίες πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα μέταλλα, λόγω του κινδύνου έλλειψης εφοδιασμού.

Το γερμάνιο είναι σημαντικό ημιαγώγιμο υλικό, ενώ ενώσεις του χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τις τηλεπικοινωνιακές οπτικές ίνες, ως καταλύτες πολυμερισμού, αλλά και σε φωτοβολταϊκά, ενώ ευρύτατη χρήση έχει και σε διάφορους τομείς της χημικής βιομηχανίας και τη μεταλλουργία.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που η χώρα μας εκτιμάται ότι έχει σημαντικό δυναμικό είναι το αντιμόνιο, γεγονός που σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, στο συμβούλιο υπουργών ενέργειας της Ε.Ε.

Καθώς τεράστιο ποσοστό της τάξης του 87% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Κίνα, η Ευρώπη είναι πρόθυμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια παραγωγής του εσωτερικά.

Το συγκεκριμένο στοιχείο χρησιμοποείται για πυρίμαχα υλικά, βαφές, καθώς και στην υαλουργία, τις μπαταρίες και τους ημιαγωγούς. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο «Greek specific issues: New raw materials industrial projects in Greece», προανήγγειλε την έναρξη διαγωνισμού για την εκμίσθωση μεταλλευτικού χώρου προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και εκμετάλλευση κοιτάσματος αντιμονίου, ορυκτό που εμπεριέχεται σε όλους τους καταλόγους της Ε.Ε. από το 2011 έως σήμερα ως κρίσιμο στρατηγικό μέταλλο.

Βεβαίως, η όλη προσπάθεια αφορά και τα υπόλοιπα ορυκτά, όπως νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο που χρησιμοποιούνται ευρέως στις πράσινες τεχνολογίες.

Η μεταρρύθμιση του μεταλλευτικού κώδικα που η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε προχθές, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση αυτών των ορυκτών πόρων, αλλά και την ανακάλυψη νέων επί ελληνικού εδάφους μέσω διαγωνισμών που θα διεξαχθούν με βάση πλέον ένα πιο σύγχρονο ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα