Γηρασμένο το προσωπικό της ΔΕΗ

Γηρασμένο το προσωπικό της ΔΕΗ

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων της ΔΕΗ δεν φεύγει από τη δουλειά όταν συμπληρώνει το όριο συνταξιοδότησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι γερασμένο το προσωπικό και η επιχείρηση αναζητά λύση

Μόνον ένας στους τέσσερις εργαζομένους της ΔΕΗ που φτάνουν σε συντάξιμη ηλικία φεύγουν κανονικά για να απολαύσουν τη σύνταξή τους τα τελευταία χρόνια. Οι άλλοι τρείς παραμένουν, καθώς η οικονομική διαφορά εργαζομένου – συνταξιούχου είναι πλέον μεγάλη. Έτσι υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι της ΔΕΗ ακόμα και… 80 χρόνων.

Η διοίκηση της επιχείρησης έχει αποφασίσει ότι αυτό το φαινόμενο αποτελεί στρέβλωση και δημιουργεί προβλήματα, τόσο σε επίπεδο οικονομικής επιβάρυνσης όσο και σε ότι αφορά την ανανέωση του δυναμικού των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προχωρά τις διαδικασίες για να δείξει την πόρτα εξόδου σε 200 τουλάχιστον εργαζόμενους που βρίσκονται πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικιακή κλίμακα, βάσει της οποίας έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Τα τρία αυτά κλιμάκια αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες τα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (π.χ. διοικητικό προσωπικό), τα 65 έτη για τους διευθυντές και τα 60 έτη για όσους ανήκουν στα υπερβαρέα (π.χ. ορυχεία, μονάδες).

Έπειτα από μελέτη που έκανε η επιχείρηση διαπίστωσε ότι πάνω από τα τρία αυτά κλιμάκια βρίσκονται τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι, τους οποίους και θέλει να απομακρύνει, προκειμένου να περιορίσει το μισθολογικό της κόστος, και να βελτιώσει τα οικονομικά της.

Από κάπου άλλωστε πρέπει να ξεκινήσει το “συμμάζεμα”- σκέφτονται στη ΔΕΗ – και καλύτερα όπως λέει μια γραμμή πληροφόρησης, αυτό να αφορά απομάκρυνση εργαζομένων προχωρημένης ηλικίας, παρά γενναίες περικοπές επιδομάτων και υπερωριών σε παραγωγικούς κλάδους όπως οι μονάδες και τα ορυχεία.

Η δεινή οικονομική θέση της εταιρείας αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στην προσπάθεια της διοίκησης να βάλει στο τραπέζι ζητήματα αποχωρήσεων, τα οποία θα αποτελούσαν ταμπού σε προηγούμενες περιόδους.

Ακόμα και τώρα όμως, υπάρχει σφοδρή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ που χαρακτήρισε τον επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκη “προάγγελο και λαγό της τρόικας, των οικονομικών συμφερόντων και των πλέον αντεργατικών επιδιώξεων όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις”.

Σήμερα ο όμιλος ΔΕΗ απασχολεί γύρω στα 18.000 άτομα σύμφωνα με στοιχεία του τέλους 2015. Εξ αυτών, οι 1.450 εργάζονται στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος μετά την απόσχιση από τη ΔΕΗ δεν θα έχει πλέον την παραμικρή σχέση management με την τελευταία. Επομένως, απομένουν περίπου 6.500 στο ΔΕΔΔΗΕ, και γύρω στους 10.000 στη ΔΕΗ, που καλύπτουν θέσεις διοικητικών, εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής και στα λιγνιτωρυχεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα