HELLENiQ ENERGY: Καθαρά κέρδη 155 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Οι “πράσινοι” στόχοι

HELLENiQ ENERGY: Καθαρά κέρδη 155 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Οι “πράσινοι” στόχοι
Έρευνες για υδρογονάνθρακες Getty Images/iStockphoto

Ο Όμιλος “κοιτάζει” και τα εναλλακτικά καύσιμα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Iκανοποιητικά αποτελέσματα συνεχίζει να πετυχαίνει η HELLENiQ ENERGY, παρά τη μικρή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2023, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα 404 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 252 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 155 εκατ. ευρώ και αποτυπώνουν την επίδραση της ευμεταβλητότητας των τιμών στα αποθέματα. Οι λογιστικές ζημίες λόγω χαμηλότερης αποτίμησης των αποθεμάτων, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων στην Ελλάδα, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 145 εκατ. ευρώ. Βελτιωμένος κατά 12% ήταν στο τρίμηνο ο όγκος πωλήσεων με καταλύτη την αύξηση των εξαγωγών κατά 27%, ποσοστό που καθιστά τον όμιλο εξαγωγικό σε ποσοστό 60%. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά των ΑΠΕ, με τα συγκρίσιμα EBITDA να ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ.

Οι ΑΠΕ και οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής Vision 2025 και, όπως τόνισε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χθες ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, ο όμιλος αναζητάει διαρκώς ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, στοχεύοντας να αυξήσει την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ στο 1 GW, από 341 MW σήμερα. Προανήγγειλε μάλιστα την ανακοίνωση κάποιων νέων εξαγορών μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Με βάση πληροφορίες η μία εξαγορά αναμένεται να αφορά υποδομή στην Κύπρο, ενώ αναμένεται, με τις κινήσεις, αυτές να υπάρξει άμεσο αποτύπωμα στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2022 υπήρξε προσθήκη περίπου 300 MW εγκατεστημένης ισχύος στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

Παράλληλα, ο Όμιλος “κοιτάζει” και τα εναλλακτικλά καύσιμα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, αλλά και τις εξελίξεις συνολικά στο πεδίο αυτό.

Έτσι με βάση τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ομίλου, τα έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων (HVO, SAF) στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης. Επίσης, είναι κοντά η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την πιλοτική επένδυση σε “πράσινο” υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Παράλληλα, σταθμίζεται το πώς ο Όμιλος θα προχωρήσει σε υποδομές δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου της Ελευσίνας με στόχο την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Για το έργο αυτό, πρόσφατα υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας.

Πάντως όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, παρότι πρόκειται για μία σχετικά δοκιμασμένη τεχνολογία, η HelleniQ Energy βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το πιλοτικό έργο για το πράσινο υδρογόνο, δεδομένου του θεσμικού πλαισίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης αλλά και διαχείρισης ενέργειας, με σημαντικές συνέργειας με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα