Η αφρικανική σκόνη αυξάνει τις τιμές της ενέργειας

Διαβάζεται σε 2'
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα SOOC

Ένα κύμα σκόνης από τη Σαχάρα πρόκειται να περιορίσει την ηλιακή παραγωγή σε μέρη της κεντρικής και νότιας Ευρώπης τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στο μεσημέρι.

Η αφρικανική σκόνη είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας. Ωστόσο, εκτός από το απόκοσμο περιβάλλον που δημιουργεί, τα λερωμένα αυτοκίνητα και τα αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατ΄επέκταση στις τιμές.

Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα: ένα κύμα σκόνης από τη Σαχάρα πρόκειται να περιορίσει την ηλιακή παραγωγή σε μέρη της κεντρικής και νότιας Ευρώπης τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στο μεσημέρι.

Όπως αναφέρει στο Bloomberg, o μετεωρολόγος της MetDesk, Μάθιου Ντόμπσον, από χθες Πέμπτη, ένα σύστημα χαμηλής πίεσης με δυνατούς νότιους ανέμους μεταφέρει άμμο από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα μέτριες έως υψηλές ποσότητες σκόνης στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας στη Γερμανία και την Ιταλία

Εκτιμά δε, ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μία μείωση 10%-20% στην ηλιακή ενέργεια των περιοχών που επηρεάζονται.

Η σημαντική ανάπτυξη των διακοπτόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη έχει καταστήσει τον καιρό βασικό μοχλό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη διακύμανση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας να αντανακλάται συχνά στα βραχυπρόθεσμα ποσοστά της αγοράς.

Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι τιμές μπορεί να πέσουν σημαντικά, ακόμα και να γίνουν αρνητικές, όπως έχει καταγραφεί αρκετές φορές τους προηγούμενους μήνες. Όταν, όμως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπολείπονται, συμβαίνει το αντίθετο, καθώς τα πιο ακριβά ορυκτά καύσιμα καλούνται να καλύψουν το κενό.

Ένα ψυχρό μέτωπο θα συνοδεύει το μετεωρολογικό σύστημα αυτής της εβδομάδας, το οποίο προβλέπεται επίσης να αυξήσει την νεφοκάλυψη σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία από το Atmospheric G2. Ο Ντόμπσον είπε ότι η διάσπαρτη σκόνη θα μπορούσε επίσης να κατακάτσει πάνω στα ηλιακά πάνελ, πράγμα που μειώνει την παραγωγή, ειδικά στη νότια και ανατολική Γερμανία.

«Οι επιπτώσεις της σκόνης της Σαχάρας μπορεί να είναι τεράστιες», δήλωσε ο Amani Joas, επικεφαλής της FlexPower. «Σε μερικά χρόνια, μέχρι και 8 γιγαβάτ λιγότερη ηλιακή ενέργεια από την προβλεπόμενη θα μπορούσε να παράγεται στη Γερμανία σε μια μέρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα