Η ελληνική αγορά έχει πλημμυρίσει με ρωσικό αέριο

Διαβάζεται σε 4'
Αγωγοί αερίου
Αγωγοί αερίου ISTOCK

Έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προτιμούν να προμηθεύονται σε χαμηλές τιμές.

Όπισθεν ολοταχώς στη διαδικασία απεξάρτησης, τόσο της Ευρώπης όσο και της χώρας μας, από το ρωσικό φυσικό αέριο, καταγράφεται σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Το γεγονός ότι το ρωσικό αέριο είναι πιο φθηνό από τις εναλλακτικές επιλογές φαίνεται ότι διαφοροποιεί πλήρως τα δεδομένα, και το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνεται στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι ακριβότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG μειώνονται δραματικά, ενώ και από τις ίδιες τις ποσότητες υγροποιημένου αερίου που εισάγονται, πολλές έχουν και πάλι προέλευση τη Ρωσία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, για το 9μηνο του 2024 οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κυριαρχούν και αποτελούν τη βασική πηγή που καλύπτει την εγχώρια ζήτηση. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία είτε μέσω αγωγού είτε μέσω LNG εισήχθησαν στο ελληνικό σύστημα 29,18 TWh. Συνολικά στην ελληνική αγορά οι εισαγωγές έφτασαν τις 48,51TWh, δηλαδή οι ρωσικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 60,1% του συνόλου των εισαγωγών στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα.

Μόνο το ρωσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγού μέσω της πύλης του Σιδηροκάστρου αντιστοιχεί στο 54,2% των εισαγωγών αερίου της χώρας. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 9μηνο του έτους καθώς μέχρι τον Αύγουστο το μερίδιο του ρωσικού αερίου ήταν 53,4%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο εννιάμηνο του 2023 οι ρωσικές εισαγωγές από το Σιδηρόκαστρο ήταν μόλις 16,18 TWh  δηλαδή σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση της τάξης του 62,6%.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές LNG από την Αγία Τριάδα έχουν υποστεί καθίζηση από τις 25,15TWh πέρυσι σε 12,1 TWh φέτος ή αλλιώς μείωση 52,2%. Πρακτικά χάθηκαν 13,14 TWh LNG, που σε συντριπτικό ποσοστό δηλαδή 10,14TWh καλύφθηκαν με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές LNG αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 14,32% και διαμορφώθηκαν στις 8,02 TWh, οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 54,39% στις 2,86TWh ενώ εισαγωγές LNG έγιναν επίσης από τη Νορβηγία και την Αλγερία.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι μόνον ελληνικό. Το αντίθετο, τα ίδια ισχύουν και για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη τείνει να ξεφύγει, αφού οι ροές μέσω αγωγών πολλαπλασιάζονται, όπως και οι αφίξεις LNG στα ισπανικά, βελγικά και γαλλικά λιμάνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ένας επίτροπος φτάνει στο σημείο να «καρφώσει» δημόσια χώρες, μιλώντας για επικίνδυνες πολιτικές επιλογές.

«Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: δεν υπάρχουν δικαιολογίες, η ΕΕ μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό το ρωσικό αέριο. Εάν τα κράτη-μέλη προτιμούν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, και το κάνουν ακόμη και πέρα από τα υφιστάμενα συμβόλαια, ή εάν επιθυμούν να υπογράψουν νέες συμφωνίες για νέες δυναμικότητες, θέλω να είμαι σαφής: δεν είναι αναγκαιότητα. Είναι μια πολιτική επιλογή και μάλιστα επικίνδυνη», είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας η απερχόμενη επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, έχοντας δίπλα της τον Ούγγρο προεδρεύοντα Αττίλα Στάινερ και υπονοώντας τη χώρα του (αλλά όχι μόνο).

Την περασμένη εβδομάδα η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει με την Gazprom μια νέα συμφωνία, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις υποδομές του TurkStream, του ενός εκ των δύο αγωγών μέσω των οποίων η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει αέριο προς την Ευρώπη, και την Ελλάδα.

Το τάιμινγκ συμπίπτει με την απόφαση της κυβέρνησης Ζελένσκι να μην ανανεώσει στα τέλη του 2024 τη σύμβαση μεταφοράς transit ρωσικού αερίου προς την ΕΕ, μέσω του δεύτερου εναπομείναντα και σοβιετικής κατασκευής αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Ο ρωσικός στόχος προφανής: Η αναπλήρωση μέσω άλλων οδών, όσων περισσότερων από τα 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που μετέφερε πέρυσι ο αγωγός της Ουκρανίας, και που διαφορετικά θα χαθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα