ΙΕΑ: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να “φρενάρει” το φυσικό αέριο

ΙΕΑ: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να “φρενάρει” το φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο 2022 Mindaugas Kulbis/AP Photo

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας στην ετήσια έκθεσή του διατυπώνει αυστηρές συστάσεις για τον ανταγωνισμό και την ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας μας από τις ρωσικές προμήθειες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον κεντρικό ρόλο που αποδίδει η Ελλάδα στο αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, υποστηρίζει ο ΙΕΑ στην ειδική του έκθεση για τη χώρα μας.

Ο οργανισμός παρατηρεί σχετικά ότι “η παρούσα εξάρτηση από το φυσικό αέριο μπορεί να θεωρηθεί ασύμβατη με την κλιματική πολιτική της χώρας. Οι επενδύσεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου θα ήταν καλύτερο να κατευθυνθούν προς την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ΑΠΕ και στην αποθήκευση. Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει και να ορθολογικοποιήσει το ρόλο του αερίου στον ενεργειακό τομέα και τις σχετικές πολιτικές ώστε να αποφύγει έργα που θα ναυαγήσουν”.

Αναφορικά με τη λειτουργία των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ο ΙΕΑ σχολιάζει ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι προσπάθειες αναμόρφωσης της κυβέρνησης. “Μέχρι τώρα ο ανταγωνισμός παραμένει περιορισμένος στις ελληνικές αγορές, με μεγάλους παίκτες σε κυρίαρχες θέσεις. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΡΑΕ πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν ένα υψηλό βαθμό ρευστότητας, διαφάνειας και ανταγωνισμού”.

Ο ΙΕΑ κρίνει ότι η ΡΑΕ είναι σημαντικά υποστελεχωμένη και αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να προσφέρει τις κατάλληλες απολαβές για να προσελκύσει ικανά και έμπειρα στελέχη. “Η απαραίτητη εμπειρία και ικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων ενδεχομένως απουσιάζει από τη ΡΑΕ, κάτι που μπορεί να διακινδυνεύσει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά”.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ εκφράζει ανησυχίες για τη θεσμική ανεξαρτησία της ΡΑΕ, λέγοντας ότι αν και διαθέτει το δικό της προϋπολογισμό, υπάρχουν σημαντικοί νομικοί περιορισμοί που δεν της επιτρέπουν να τον χρησιμοποιήσει με αποδοτικό και ανεξάρτητο τρόπο. Επίσης, παρατηρούνται περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία σε τομείς που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ, όπως το ΕΤΜΕΑΡ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα