Υφυπουργός Ενέργειας ΗΠΑ: Διαφοροποιήστε τις πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας σας
Στήριξη των ΗΠΑ στους αγωγούς φυσικού αερίου του λεγόμενου "Νότιου Διαδρόμου". Ο Μαρκ Μενέζες επισήμανε ότι χάρη στην καινοτομία και την τεχνολογία, οι ΗΠΑ έχουν πλέον μεγάλη αφθονία ενέργειας, την οποία και είναι πρόθυμες να μοιραστούν.
- 07 Σεπτεμβρίου 2018 20:34
Τη στήριξη των ΗΠΑ στους αγωγούς φυσικού αερίου του λεγόμενου “Νότιου Διαδρόμου”, τον Διαδριατικό (TAP) -το μεγαλύτερο μήκος του οποίου διέρχεται από τη χώρα μας- και τον Trans Αnatolian Pipeline (TANAP), αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), εξέφρασε την Παρασκευή, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, Mark W. Menezes (Μαρκ Μενέζες), στο πλαίσιο του στόχου για τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Μετέφερε, παράλληλα, την ισχυρή αντίθεση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα όπως ο North Stream II και ο Turkish Stream, τα οποία, όπως επισήμανε, θα ενισχύσουν τον σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Κάλεσε δε τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν το ίδιο και να υποστηρίξουν ενεργειακές πηγές και υποδομές που έχουν οικονομική και στρατηγική λογική και “ενώνουν αντί να χωρίζουν τα ευρωπαϊκά έθνη (…)”, όπως εκείνα του Νοτίου Διαδρόμου.
“Αναμφισβήτητα η διοίκηση Τραμπ, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας και το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζουν πιο εύρωστους ενεργειακούς και οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας με την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και όλη την ήπειρο”, υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας από το βήμα του “Southeast Europe Energy Forum”, που διοργανώνει στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.
“Αν υπάρχει ένα ζωτικό μήνυμα, που θα ήθελα να εκπέμψω σήμερα σε μια πρόταση είναι αυτό: αν επιθυμείτε να πετύχετε ενεργειακή ασφάλεια για τις χώρες σας, κάνετε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνάμεών σας για να αγκαλιάσετε την ενεργειακή διαφοροποίηση”, σημείωσε ο κ. Μenezes και πρόσθεσε ότι “από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 και την απειλή της για διακοπή των transit προμηθειών, η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο μόνο αυξάνεται, έχοντας φτάσει από μερίδιο 30% σε περισσότερο από 40%”.
Σημείωσε δε ότι οι κίνδυνοι αυτής της εξάρτησης αναδείχτηκαν το 2006, το 2009 και το 2014. “Σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση της με πάρα πολύ εξαναγκαστικό τρόπο”, είπε και πρόσθεσε ότι, σήμερα, με τον Turkish Stream και το προτεινόμενο έργο του North Stream II θα ενισχυθεί το status της Ρωσίας ως “σχεδόν μονοπώλιο” στην παροχή αερίου (…), αυξάνοντας την ευαλωτότητα της Ευρώπης, σκόπιμα ή μη.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε ακόμη ότι χάρη στην καινοτομία και την τεχνολογία, οι ΗΠΑ έχουν πλέον μεγάλη αφθονία ενέργειας, την οποία και είναι πρόθυμες να μοιραστούν, γιατί γνωρίζουν ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια. Πρόσθεσε δε ότι “οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές για business ως ενεργειακός προμηθευτής”, δεδομένου ιδίως ότι πρόσφατα αναδείχτηκαν σε παγκόσμιο ηγέτη στη συνδυασμένη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, και στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ευελπιστούν να ξεπεράσουν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχοντας παράλληλα σημαντική παραγωγή σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.
“Οι ΗΠΑ”, υποστήριξε, “ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως μέσο εξαναγκασμού” και είναι ενάντιες σε κάθε έθνος που το κάνει.
“Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα”
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών, τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και ένα από τα τρία πιο σημαντικά έργα ενέργειας στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι ο αγωγός ΤΑΡ, που – σύμφωνα με τη διευθύντρια του έργου στην Ελλάδα – Κατερίνα Παπαλεξανδρή, καθιστά την χώρα ενεργειακό κόμβο και ενισχύει τη θέση της στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη.
Από το βήμα του “Southeast Europe Energy Forum”, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, η κ. Παλεξανδρή σημείωσε πως το έργο του ΤΑΡ, το ευρωπαϊκό κομμάτι του “Νότιου Διαδρόμου” προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με στοιχεία (τέλη β’ τριμήνου τρέχοντος έτους) έχει ολοκληρωθεί το 77% του έργου και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία).
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια, ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ο ΤΑΡ, μέρος του “Νότιου Διαδρόμου”, το μεγαλύτερο έργο υποδομής, ανοίγει το δρόμο για ενεργειακές διασυνδέσεις. Η κατασκευή του έργου συνεχίζεται βάσει σχεδιασμού και στόχος είναι, είπε η κ. Παπαλεξανδρή, να “έχουμε φέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού, το 2020”. Το ίδιο το έργο θα αποτελέσει και βασικό “χαρακτηριστικό” της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, και παράλληλα νέα “πηγή” για τη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος.
Το έργο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα (σ.σ. το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ), που δίνει ώθηση στην ελληνική οικονομία, και τα οφέλη του είναι πολλαπλά καθώς δεν “περιορίζονται” στον ενεργειακό τομέα, αλλά διαχέονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. “Κατασκευάζουμε επιπλέον τρία σημεία εξόδου στην Καστοριά, την Πέλλα και την Κοζάνη”, πρόσθεσε η κ. Παπαλεξανδρή.
Για τις χρηματοδοτήσεις στον ενεργειακό τομέα και την ανάγκη ενθάρρυνσης επενδύσεων, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας πως το κόστος ενέργειας (στην Ελλάδα) είναι πάρα πολύ υψηλό σε σχέση με ανταγωνιστές – και σύμφωνα με τον ίδιο αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Αρα, βασική πρόκληση για την ευρύτερη οικονομία παραμένουν οι επενδύσεις που θα μειώνουν το ενεργειακό κόστος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕ στον ενεργειακό κλάδο αγγίζουν το 30% και το 40% στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τις συνεργασίες των ΕΛΠΕ στον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τις προοπτικές που βλέπει ο όμιλος για το upstream τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων -ΕΛΠΕ UPSTREAM Γιάννης Γρηγορίου, καθώς και την εικόνα στο κομμάτι της έρευνας και ανακάλυψης κοιτασμάτων, δίνοντας μια συνολική παρουσίαση για τη δραστηριοποίηση του ομίλου και την προσέλκυση ενδιαφέροντος “παικτών” στην ελληνική αγορά.
Το φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.