Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τελική ευθεία για τις κρίσιμες λεπτομέρειες

Διαβάζεται σε 3'
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τελική ευθεία για τις κρίσιμες λεπτομέρειες
ISTOCK

Ενδείξεις ότι η συμφωνία της χώρας μας με την Κυπριακή κυβέρνηση «έκλεισε» μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη, με τρία βασικά σημεία σύγκλισης.

Ακόμα και σήμερα είναι πιθανό να υπογραφεί μια νέα, ίσως και τελική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, όπως τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Ο κορμός της συμφωνίας αποτελείται από τρία σημεία:

  • Την ανάκτηση 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ κατά τη φάση της κατασκευής
  • Την παράταση της εγγυημένης απόδοσης του έργου, 8,3% (Premium WACC) από τα 12 στα 17 χρόνια
  • Τον επιμερισμό του λεγόμενου «γεωπολιτικού ρίσκου», ισόποσα, 50%-50%, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, έναντι της αρχικής αναλογίας 63%-37%. Αφορά την ανάκτηση από τον φορέα υλοποίησης των δαπανών, στο σενάριο που το έργο μπλοκάρει για λόγους ανωτέρας βίας ή εξωτερικού κινδύνου, δηλαδή πρακτικά, στην περίπτωση που υπάρξει επιθετική κίνηση από την Τουρκία.

Στα δύο πρώτα, το ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να τροποποιηθεί σήμερα μετά και από τις αλλαγές που δέχτηκε να κάνει η κυπριακή ηγεσία. Η λέξη «μέχρι» τα 125 εκατ. ευρώ (25 εκατ. το χρόνο), που υπήρχε στο κείμενο εκεί όπου περιγράφονται τα ποσά, τα οποία θα μπορεί να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ, μέσω των λογαριασμών ρεύματος στη Κύπρο κατά την φάση της κατασκευής, έχει φύγει. Το τελικό κείμενο λέγεται ότι εμπεριέχει τη σαφή δέσμευση για ανάκτηση 125 εκατομμυρίων, χωρίς υποσημειώσεις.

Όσον αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η ΡΑΕΚ, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Κρίνει ότι είναι τέτοια η γεωπολιτική του διάσταση, ώστε απαιτείται θεσμοθέτηση από το Κοινοβούλιο.

Και τούτο διότι, για να μπορέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αποφασίσει μια επιπλέον επιβάρυνση για τον έλληνα καταναλωτή, θα πρέπει να τον επιδοτεί το κράτος. Είναι μια προληπτική διάταξη, στη περίπτωση που τα πράγματα προσλάβουν αρνητική τροπή.

Υπάρχει ωστόσο και μια ακόμα διάσταση: Με την επιλογή να ψηφιστεί το 50%-50% από τη Βουλή, η ελληνική πλευρά θέλει να στείλει μια απάντηση σε όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα φοβάται τον γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς η χώρα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αναλαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του ρίσκου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αποσκοπεί επίσης στο να σταλεί ένα μήνυμα, ενόψει και των νέων ερευνών βυθού για πόντιση καλωδίου, ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρή θέση σε θέματα Διεθνούς Δικαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα