Υπό αναστολή μένει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος
Παρότι έχουν πέσει οι τιμές, το ΥΠΕΝ διαπραγματεύεται με την Κομισιόν την παράταση στα έκτακτα μέτρα για χονδρική και λιανική ρεύματος υπό το φόβο νέας αναζωπύρωσης.
- 30 Μαρτίου 2023 06:47
Την παράταση των υφιστάμενων έκτακτων μέτρων στην ενεργειακή αγορά, δηλαδή του πλαφόν στη χονδρεμπορική και της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής στη λιανική ρεύματος, δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αν και οι αγορές έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά, το υπουργείο εκτιμά ότι τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να διατηρηθούν, καθώς δεν είναι απίθανο μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει καινούρια εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στη χονδρεμπορική (δηλαδή ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών) κανονικά θα πρέπει να αποσυρθεί την 1η Ιουνίου. Ένα μήνα αργότερα, δηλαδή την 1η Ιουλίου, αίρεται και η απόσυρση των ρητρών αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια λιανικής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την παράταση του πλαφόν είναι το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, που ενέκριναν και την εφαρμογή του μέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η ελληνική πλευρά έχει κάνει μία πρώτη βολιδοσκόπηση της Κομισιόν για το θέμα, ενώ αφήνει ανοικτό το χρονικό διάστημα παράτασης, ώστε αυτό να καθορισθεί από τις διαπραγματεύσεις.
Πάντως, ισχυρό «ατού» στις διαβουλεύσεις αποτελεί το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συμφωνήσει με την Ισπανία και την Πορτογαλία για παράταση έως το τέλος του έτους του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι και η «ιβηρική εξαίρεση» αποτελούσε προσωρινό μέτρο, το οποίο θα εξέπνεε τον Μάρτιο.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων «συγχρονίζεται» με την απόσυρση των ρητρών αναπροσαρμογής. Επομένως, η «τύχη» της παράτασης του πρώτου μέτρου θα καθορίσει και το ενδεχόμενο επέκτασης της παρέμβασης και στη λιανική αγορά, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν, τότε οι ρήτρες θα παραμείνουν αποσυρμένες για όσο επιπλέον χρονικό διάστημα συνεχίσει να εφαρμόζεται το πλαφόν.
Από τον Ιούλιο του 2022 που τέθηκε σε ισχύ, και έως αυτή τη στιγμή, ο μηχανισμός έχει αποφέρει συνολικά έσοδα της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν αποδοθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Με την ύφεση ωστόσο της κρίσης που έχει φέρει η πτώση των διεθνών τιμών αερίου, τα ποσά που ανακτώνται έχουν περιοριστεί κατακόρυφα. Μάλιστα, τον Μάρτιο δεν έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό αποτελεί απόρροια της κατακρήμνισης των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες πλέον κινούνται χαμηλότερα από τα πλαφόν των θερμοηλεκτρικών μονάδων. Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά Επόμενης Ημέρας «τρέχει» τον Μάρτιο με μέση τιμή 122,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν το «ταβάνι» αποζημίωσης για τις λιγνιτικές μονάδες είναι 222,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για τις μονάδες αερίου συνδυασμένου κύκλου στα 173,91 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ως συνέπεια, τα υπερέσοδα από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες είναι μηδαμινά, μόλις 224.000 στα 45 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί αυτό τον μήνα. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των εισροών για το ΤΕΜ προέρχεται από τις ΑΠΕ, τα οποία ανακτούνταν και πριν από την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού, μέσω των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των κλάδων της παραγωγής και της προμήθειας στο πρόσφατο Power & Gas Forum, σύσσωμη η αγορά αναμένει την απόσυρση των παρεμβάσεων στους χρόνους που έχουν προβλεφθεί, με δεδομένο ότι πλέον έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις ενεργειακές αγορές. Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων, ήταν πως τα μέτρα πλήττουν τον ανταγωνισμό, ενώ αυξάνουν το κόστος των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις