Κατατίθεται η τροπολογία για το ειδικό τέλος στους ισχυρούς της ενέργειας – Η φόρμουλα για το τελικό ποσό
Κατατίθεται εντός των ημερών η τροπολογία για ειδικό τέλος στα "παλιά" υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Άγνωστο το ποσό στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση.
- 25 Μαΐου 2022 07:22
Μετά από διαβούλευση ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τροπολογία με την οποία θα νομοθετηθεί το ειδικό τέλος 90% στα επιπλέον κέρδη που επιφύλαξε για τους (θερμικούς κυρίως) ηλεκτροπαραγωγούς η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου κατά τους τελευταίους μήνες, είναι έτοιμη.
Πιθανότατα, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, να προλάβει να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο που ξεκινάει η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Αλλιώς θα κατατεθεί πολύ σύντομα σε ένα επόμενο νομοσχέδιο.
Με την τροπολογία θα νομοθετείται το ειδικό τέλος, αλλά και η μεθοδολογία με την οποία θα προκύπτει το τελικό προς «φορολόγηση» ποσό ανά εταιρεία. Πρακτικά, θα αποσαφηνίζεται αν θα αφαιρούνται από τον αρχικό υπολογισμό του πορίσματος της ΡΑΕ οι εκπτώσεις που έκαναν οι εταιρείες στους πελάτες τους, καθώς και οι απώλειες που είχαν από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων κ.λπ.
Η απόφαση για τις παραμέτρους της εξίσωσης είναι της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι θα αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος από τις παραπάνω απώλειες και θα επιβληθεί τελικά το ειδικό τέλος 90% στο ποσό που θα απομένει.
Με βάση τη μεθοδολογία που θα ψηφιστεί, θα κάνει η ΡΑΕ στη συνέχεια τον υπολογισμό του ποσού ανά εταιρεία. «Προς ώρας δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε, εμείς καταλήξαμε σε πόρισμα και το παραδώσαμε, οπότε η δουλειά μας τελείωσε. Μόλις έχουμε νομοθετημένη την κυβερνητική παρέμβαση θα κάνουμε, με βάση αυτή, τους υπολογισμούς που προβλέπονται» δηλώνουν αρμόδια στελέχη της Αρχής.
Η Αρχή μετά την παράδοση του πορίσματός της στην κυβέρνηση και στη Βουλή φέρεται να μην ασχολήθηκε έκτοτε, παρά μόνον για να διαβιβάσει στα αρμόδια υπουργεία τις επιστολές που έλαβε από τις τρείς ανεξάρτητες καθετοποιημένες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγών όπου διατυπώνονται οι διαφωνίες και παρατηρήσεις τους σχετικά με τη μεθοδολογία και τους υπολογισμούς που περιλαμβάνει το πόρισμα της ΡΑΕ για τα «ουρανοκατέβατα» και προς φορολόγηση κέρδη.
Πέραν των αντιρρήσεων σχετικά με τη μεθοδολογία, οι εταιρείες παραγωγής ζητούσαν να υπολογιστούν και οι εκπτώσεις που έχουν κάνει στους πελάτες τους, αλλά και οι απώλειες που είχαν από τα σταθερά τιμολόγια, τα χρηματοοοικονομικά κόστη για τις ανάγκες αυξημένης ρευστότητας κ.λπ.
Κατά τη διαβίβαση των επιστολών προς την κυβέρνηση, η ΡΑΕ έκανε τα δικά της σχόλια για το ποιες από τις παρατηρήσεις ή ενστάσεις θεωρεί εύλογες και ποιες όχι, σε συνάρτηση πάντα με τις παραδοχές που είχε κάνει για την έκδοση του πορίσματος.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσε η ΡΑΕ στην κυβέρνηση και στη Βουλή, από τα 927,44 εκατ. ευρώ επιπλέον εσόδων για το εξάμηνο Οκτώβριος 21 με Μάρτιος 22, τα 729,91 εκατ. ευρώ είναι της ΔΕΗ και τα 197,53 εκατ. ευρώ είναι των ιδιωτών (δηλαδή Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και μαζί των ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά).
Επιστολή για συνέχιση και το επόμενο τρίμηνο
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει λάβει ήδη επιστολή από τον ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα, με την οποία ζητείται από την Αρχή να συνεχίσει τον υπολογισμό των επιπλέον κερδών στην ηλεκτρική αγορά και για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2022. Έτσι συνολικά θα μιλάμε για επιβολή του ειδικού τέλους επί 9 μήνες, ενώ από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση προσδοκά ότι, όπως ήδη έχει εξαγγείλει, θα έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν και συνεπώς θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο μοντέλο στη χονδρική του ρεύματος το οποίο θα αποσπά τα επιπλέον κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών κατευθείαν από «την πηγή» μέσω του ανώτατου ορίου εσόδου ανά τεχνολογία παραγωγής.
Ακολουθούν εταιρείες αερίου και προμήθειας
Η Ρυθμιστική Αρχή πραγματοποιεί ταυτόχρονα έρευνα σχετικά με πιθανά υπερβάλλοντα κέρδη στους τομείς της χονδρικής και λιανικής αερίου, καθώς και στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.
Για τις εταιρείες αερίου έχουν συλλεγεί τα στοιχεία και χρειάζονται επεξεργασία, ενώ για τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα δεδομένα είναι σαφή, αφού όλες οι εταιρείες όχι μόνον δεν έχουν «υπερβολικά» κέρδη, αλλά γράφουν πολύ μεγάλες ζημιές.
Το πόρισμα της ΡΑΕ για χονδρική-λιανική στο αέριο και για την προμήθεια ρεύματος θα δοθεί στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις