Κινητικότητα και πάλι στις έρευνες των ελληνικών υδρογονανθράκων

Κινητικότητα και πάλι στις έρευνες των ελληνικών υδρογονανθράκων
Πλατφόρμα γεώτρησης iStock

Πέρα από τα ΕΛ.ΠΕ που κινήθηκαν για τη συνέχιση των ερευνητικών τους προγραμμάτων στις παραχωρήσεις του Ιονίου Πελάγους, οι πληροφορίες θέλουν και την Energean να επανέρχεται.

Ως ευχάριστη έκπληξη αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τις αναφορές της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου από το Κάιρο για τις προθέσεις της Ελλάδας να προχωρήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Τα μηνύματα της αξιωματούχου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελούν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα μήνυμα στήριξης της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και διακόπηκε τόσο εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και της επικέντρωσης του συνόλου της ενεργειακής πολιτικής στις ΑΠΕ.

Η κ. Σδούκου σημείωσε πως “η Ελλάδα παραμένει ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό και ιδίως στα βαθιά και εξαιρετικά βαθιά νερά της”, ενώ προσκάλεσε τους υφιστάμενους επενδυτές στο ελληνικό upstream για τη σύναψη ισχυρότερων συμμαχιών.

Οι επισημάνσεις αυτές σε συνδυασμό και με την αιφνιδιαστική πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από τα ΕΛ.ΠΕ στα θαλάσσια μπλοκ “10” και “Ιόνιο” “φανερώνουν την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης στον τομέα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας”. Το σχόλιο αυτό κάνουν παράγοντες της αγοράς, αποδίδοντας το “στα διδάγματα της ενεργειακής και της ουκρανικής κρίσης. Η Ελλάδα”, συνεχίζουν, “έχει ανάγκη να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και αυτό πέρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, μπορεί να το κάνει αν ερευνήσει το υπέδαφος της και αξιοποιήσει πιθανά κοιτάσματα ως χώρα παραγωγός”.

Πέρα από τα ΕΛ.ΠΕ που κινήθηκαν για τη συνέχιση των ερευνητικών τους προγραμμάτων στις παραχωρήσεις του Ιονίου Πελάγους, οι πληροφορίες και την Energean να… ανασκουμπώνεται.

Πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι έχουν μπει ξανά στο στόχαστρο οι δύο πλέον ώριμες παραχωρήσεις στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Και για την ακρίβεια εξετάζονται πιθανοί στόχοι φυσικού αερίου. Στο πρώτο μπλοκ, όμως, αν και οι ποσότητες υδρογονανθράκων μπορούν άμεσα να αντληθούν και να ξεκινήσει η παραγωγή εντούτοις παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια η έγκριση της ΣΜΠΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε αναμονή βρίσκεται βέβαια η αγορά και ως προς την εμπλοκή που έχει προκύψει με τις σεισμικές έρευνες των Total Energies- ExxonMobil – ΕΛΠΕ στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Ο λόγος για την τέταρτη αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής των οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ σε βάρος της ΣΜΠΕ.

Η κοινοπραξία δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις της για μετά τον Οκτώβριο, οπότε και λήγει η προθεσμία διενέργειας των σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα