Κύπρος: Στο τραπέζι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ στην Αίγυπτο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις με τις αραβικές χώρες, δηλώνοντας ότι με την Αίγυπτο οι προκλήσεις είναι παρόμοιες και ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις
- 10 Απριλίου 2018 18:11
Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ένα από τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για αγωγό από το κοίτασμα Αφροδίτη που θα το ενώνει με ήδη υφιστάμενη υποδομή, η οποία εξυπηρετούσε τα εξαντληθέντα κοιτάσματα της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Masry Al-Youm, ενόψει των σημερινών επαφών του στο Κάιρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων πώλησης φυσικού αερίου και συμφωνιών αγοράς. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με τις αραβικές χώρες, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι με την Αίγυπτο οι προκλήσεις είναι παρόμοιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις.
Όπως επισήμανε, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την εμβάθυνση των διμερών και τριμερών συνεργασιών, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, θέματα ενέργειας, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου.
Επίσης, θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στο Κάιρο, στο τέλος Απριλίου.
Σε ερώτηση πώς η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει μια πιθανή γεώτρηση από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για αποτροπή τέτοιας ενέργειας. Όπως πρόσθεσε, μία τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε άλλη μία σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και σαφή ένδειξη της απροθυμίας της Άγκυρας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί ξεκάθαρα τις προσπάθειες αρκετών χωρών της περιοχής να δημιουργήσουν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια.