Κοινή επιστολή Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας για την ακρίβεια στο ρεύμα

Διαβάζεται σε 3'
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος
Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ISTOCK

Οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να προστεθεί το θέμα και στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Θέμα ημερών είναι να σταλεί στις Βρυξέλλες η επιστολή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης κατά των ακραίων τιμών ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή είναι έτοιμη, ενώ το μόνο που μένει είναι να υπογραφεί από τους τρεις υπουργούς Ενέργειας, ώστε να «οδεύσει» στις Βρυξέλλες.

Πηγές του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ωστόσο πως το θέμα ήδη αξιολογείται από την Κομισιόν. Επίσης, τονίζουν πως οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει να προστεθεί στην ατζέντα και της επόμενης Συνόδου υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Οι τρεις κυβερνήσεις της Βαλκανικής θα ζητούν ευελιξία από την Κοινοτική Οδηγία, ώστε, όταν κρίνεται απαραίτητο, να μπορεί να τεθεί σε ισχύ ένας μηχανισμός παρέμβασης (clawback mechanism) κατά των υψηλών αποκλίσεων. Στο κείμενο θα περιγράφεται σε αδρές γραμμές, χωρίς λεπτομέρειες, πώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, ώστε να αποσοβεί τις παρενέργειες από την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, εμφανίζονται σημαντικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης των αγορών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, καθώς παραμένει η γενεσιουργός αιτία της «μίνι» κρίσης -που δεν είναι άλλη από την αποκοπή της ΝΑ Ευρώπης από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά- δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ξανά ένας ανοδικός κύκλος των χονδρεμπορικών τιμών στη «γειτονιά» μας. Μάλιστα, το γεγονός ότι το 80% των ενεργειακών σταθμών της Ουκρανίας έχει καταστραφεί, και επομένως η χώρα θα έχει εκ νέου αυξημένες ανάγκες για εισαγωγή ηλεκτρισμού τον επόμενο χειμώνα, μπορεί να πυροδοτήσει μία νέα ανάφλεξη των αγορών στην περιοχή – αν, για παράδειγμα, συνδυαστεί με αντίξοες καιρικές συνθήκες στα Βαλκάνια, όπως συνέβη από τα μέσα Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστολή των τριών υπουργών Ενέργειας (όπως και η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού που προηγήθηκε προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για το θέμα) έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στη Κομισιόν να δει πού πάσχει η αρχιτεκτονική του target model και να αναλάβει δράση. Επομένως, έχει ως αποστολή περισσότερο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να κάνει ευρύτερα γνωστό το θέμα των δυσανάλογων αποκλίσεων στα χρηματιστήρια της Αν. Ευρώπης, παρά να δρομολογήσει άμεσες αποφάσεις για αλλαγές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα