Κοινό ομολογιακό δάνειο 810 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των αγωγών του ΔΕΣΦΑ
Διαβάζεται σε 3'Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank υπέγραψαν το δανεισμό που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης 2024-2033
- 05 Νοεμβρίου 2024 07:03
Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες -Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank- αξιοποιώντας κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), επιβεβαίωσαν εκ νέου τη στήριξή τους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην καθιέρωση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή μέσω της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου.
Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα αναλάβουν από κοινού τον ρόλο του Mandated Lead Arranger, με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να λειτουργούν επιπλέον ως Συντονιστές και την Alpha Bank ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων.
Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ορίζεται στα δεκαπέντε (15) έτη, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων που έχουν ενταχθεί στο Δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΕΣΦΑ 2024-2033. Από τα έργα αυτά, 627 εκατ. ευρώ είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και αποτελούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν το ΕΣΦΑ, εξασφαλίζοντας την ετοιμότητα του δικτύου να υποδεχθεί υδρογόνο, ενώ προάγουν παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ και τα οποία καταμερίζονται σε 72 έργα, εκ των οποίων τα 69 εντάσσονται στην τριετή περίοδο ανάπτυξης.
Το πρώτο νέο έργο συνιστά ο αγωγός Αμυναίου – Κόμνημα με προϋπολογισμό 13 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή αγωγού 100% H2 8’’ και μήκους περίπου 9,05 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο έως τα Κομνηνά για την έγχυση πράσινου υδρογόνου, που θα παράγεται στο Αμύνταιο, στον κλάδο ΥΠ Δ. Μακεδονίας, όπου θα αναμειγνύεται με φυσικό αέριο για την τροφοδότηση μονάδας τηλεθέρμανσης ΣΗΘΥΑ.
Αναλυτικότερα, η πρόταση του Διαχειριστή για το έργο «εδράζεται» στα σχέδια της Hellenic Hydrogen να αναπτύξει Μονάδα Παραγωγής «Πράσινου» Υδρογόνου, αρχικής ισχύος 50 MW (επεκτάσιμη στα 200 MW) εντός του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αμυνταίου – Φιλώτα. Άλλα σημεία παραγωγής και κατανάλωσης H2 προβλέπονται στην ευρύτερη περιοχή στο μέλλον. Το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχυθεί κατάντη του κεντρικού αγωγού του ΔΕΣΦΑ (στο σημείο Κομνηνά) ώστε να μπορεί να αναμειχθεί σε ποσοστό 20% (ογκομετρικό) με φυσικό αέριο στον κλάδο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας ΣΗΘ στην Καρδιά.
Το δεύτερο έργο αποτελεί η εγκατάσταση έγχυσης Η2 στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 768.000 €. Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σημείου έγχυσης Η2 πιλοτικής κλίμακας στην εγκατάσταση προσομοίωσης του Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του ΔΕΣΦΑ που αποτελείται από μια συστοιχία τριών Μ/Ρ Σταθμών (70/19 σε 19/4 σε 4/1) στη Νέα Μεσημβρία. Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην ανάμειξη του Η2 με το φυσικό αέριο στα διάφορα επίπεδα πίεσης λειτουργίας των δικτύων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.