“Κόκκινη κάρτα” στις κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΔΔΗΕ

“Κόκκινη κάρτα” στις κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΔΔΗΕ
Τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ Eurokinissi

Η Κινεζική State Grid που αποτελεί στρατηγικό επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, και μια ακόμα κινεζική εταιρεία, συμμετείχαν στο market test για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο ειδοποιήθηκαν ότι δεν μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Στη σύγκρουση συμφερόντων και στα συστήματα αποθήκευσης πάνω σε δίκτυα, μια ραγδαία αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά, αποδίδεται η «πόρτα» που έδειξε η ΔΕΗ προς τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τόσο η State Grid, στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ, όσο και μια άλλη κινεζική εταιρεία, που όχι μόνο συμμετείχαν στο market test για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά φέρονταν και έτοιμες να τον διεκδικήσουν, ενημερώθηκαν από την ΔΕΗ ότι δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Στην περίπτωση της State Grid το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι, όπως αναφέρει και η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, η συμμετοχή εταιρειών, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν conflict of interest και άρα μένουν εκτός της διαδικασίας. Ο όρος αυτός δεν είχε μπει τυχαία στον διαγωνισμό, καθώς θεωρούνταν δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα κάθε εταιρεία δικτύου, είτε της υψηλής τάσης, όπως ο ΑΔΜΗΕ, είτε της μέσης και χαμηλής, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες στον ανταγωνισμό σε μια σειρά από υπηρεσίες ηλεκτρισμού, όπως η αποθήκευση (storage).

Η αγορά των συσσωρευτών πάνω στα δίκτυα με δυνατότητα να απορροφούν και να εγχέουν ενεργό ή άεργο ισχύ αναπτύσσεται με ραγδαίες ταχύτητες διεθνώς, στο χώρο μπαίνουν όλες οι εταιρείες και κατά κοινή παραδοχή, η αποθήκευση θεωρείται το μέλλον στην ενέργεια διεθνώς.

Εκείνο που προς το παρόν απουσιάζει ακόμη στην Ελλάδα είναι το θεσμικό πλαίσιο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει στην δρομολόγηση της σημαντικής αυτής εκκρεμότητας για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα, δηλαδή την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα καθορίζει το πως θα συμμετέχουν στην αγορά οι μονάδες αποθήκευσης, πως θα αμείβονται, ποιές υπηρεσίες θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ενέργειας, κ.ό.κ.

Αρνούμενη επομένως η ΔΕΗ να επιτρέψει στην State Grid την είσοδο στο ΔΕΔΔΗΕ, περιφρουρεί κατ’ ουσία την δυνατότητά της να παράσχει μελλοντικά παρόμοιες υπηρεσίες, για τις οποίες αργά ή γρήγορα θα έχει ανταγωνιστή, εν προκειμένω τον ΑΔΜΗΕ.

Κάπως έτσι, η επιχείρηση ύψωσε «τοίχο» στη State Grid, ενώ το ίδιο έκανε και σε έτερη κινεζική εταιρεία που φέρεται να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό. Αιτία, το γεγονός ότι έχει τον ίδιο βασικό μέτοχο με την πρώτη, δηλαδή το κινεζικό κράτος, επομένως και εδώ προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα