Κομισιόν: Νέα “εργαλειοθήκη” αλλά χωρίς κονδύλια για την ενεργειακή ακρίβεια

Κομισιόν: Νέα “εργαλειοθήκη” αλλά χωρίς κονδύλια για την ενεργειακή ακρίβεια
Άνθρωποι με μάσκα μπροστά από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες AP Photo/Virginia Mayo

Χωρίς κάποια μέτρα που θα έδιναν άμεσα τη χρηματοδοτική δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Ένα νέο «πακέτο» έκτακτων μέτρων, που μπορούν να επιλέξουν και να λάβουν τα κράτη-μέλη για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οι πολύ υψηλές τιμές των ενεργειακών αγαθών πρόκειται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά την έκτακτη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Η κ. Σίμσον σημείωσε πως κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν από υπουργούς ιδέες για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών από τις διακυμάνσεις των ενεργειακών τιμών. Απαντώντας σε ερώτηση για τα επόμενα σχέδια της Κομισιόν αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της επικαιροποιημένης εργαλειοθήκης, για την κατάρτιση της οποίας, όπως πρόσθεσε, λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις.

«Προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε τα οφέλη από το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, τον ανταγωνισμό, καθώς την κινητροδότηση νέων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε οι καταναλωτές να αποκομίσουν τα οφέλη από την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ευρωπαία Επίτροπος απέτρεψε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα εξαλειφόταν το κίνητρο για τις διεθνείς εταιρείες εμπορίας ώστε να συνεχίζουν να ανεφοδιάζουν με καύσιμο την Ευρώπη, και όχι άλλες αγορές όπως οι ασιατικές. «Στόχος είναι να βρούμε με ποιον τρόπο θα ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος, κατά τη συνεδρίαση ενημέρωσε για την εκτίμηση κινδύνου με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει η Κομισιόν, στο ενδεχόμενο διαταραχής των εισαγωγών αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επισήμανε προς το παρόν συνεχίζονται οι ροές αερίου από την Ανατολή προς τη Δύση, οι εισαγωγές LNG έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, ενώ και οι υπουργοί διαβεβαίωσαν πως έχουν επικαιροποιήσει τα εθνικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων.

«Ο κίνδυνος ωστόσο παραμένει, καθώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αντίποινων της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε., που θα προκαλέσουν διαταραχή στο ενεργειακό εμπόριο. Μία πλήρης διακοπή [των ρωσικών εξαγωγών] θα αποτελούσε πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως θα μπορούσε να τη διαχειριστεί», συμπλήρωσε. Πάντως, όπως επισήμανε, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, τότε η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών τον Απρίλιο θα έχει μειωθεί στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 18%, έναντι 30% πριν από έναν ακριβώς χρόνο.

Όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, η κ. Σίμσον επισήμανε πως η Ε.Ε. διαθέτει υψηλά στρατηγικά αποθέματα, με πολλές χώρες να διαθέτουν μάλιστα ποσότητες οι οποίες επαρκούν για περισσότερες από 90 ημέρες, που είναι το υποχρεωτικό όριο. Μάλιστα, ορισμένα κράτη έχουν ήδη στείλει μέρος αυτών των επιπλέον ποσοτήτων στην Ουκρανία, για τη στήριξη της χώρας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο, τα στρατηγικά αποθέματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποδεσμεύονται, στην περίπτωση που υπάρξουν διαταραχές στην εισαγωγή καυσίμου στην Ευρώπη, μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σήμερα, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Διεθνού Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) στην οποία θα παραστεί.

Η κ. Σίμσον αναφέρθηκε επίσης στην ενεργοποίηση του συγχρονισμού του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, για τη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας, το οποίο έχει αποκοπεί από το δίκτυο της Ρωσίας. Όπως επισήμανε, πάντως, για την υπέρβαση των τεχνικών δυσκολιών θα χρειαστούν εβδομάδες.

Ας σημειωθεί ότι το έκτακτο συμβούλιο υπουργών συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Κατά τη συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέλυσε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης, με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα