Κρίσιμη συνάντηση για τη “διάσωση” του έργου διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου
Διαβάζεται σε 3'Ένα βήμα πριν το πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται το σημαντικό project του καλωδίου Great Sea Interconnector, καθώς η Κυπριακή πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί ως προαπαιτούμενα.
- 19 Σεπτεμβρίου 2024 06:40
Απόλυτη αβεβαιότητα αλλά και αρνητικές προοπτικές περιγράφουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σχετικά με την προοπτική της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector δύο ημέρες μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου και λίγες ώρες πριν ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης πραγματοποιήσει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ατζέντα της οποίας πρωταγωνιστεί το συγκεκριμένο θέμα.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου έχει ήδη σταλεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα της χώρας μας και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δημιουργεί αισιοδοξία, αντίθετα εντείνει τους προβληματισμούς και πυκνώνει τα σύννεφα πάνω από το έργο.
Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι φέρονται να μην έχουν αναλάβει καμία ρητή δέσμευση σχετικά με τα 125 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας στη Λευκωσία, θα αναλάβει να καλύψει η Κύπρος για την πενταετή περίοδο ως την ολοκλήρωση του έργου. Αντίθετα το κείμενο της απόφασης του υπουργικού αναφέρει χαρακτηριστικά “μέχρι 125 εκατ. ευρώ”.
Δεύτερον, δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες ρυθμιστικές αποφάσεις (για το wacc κλπ) και δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για το τι θα περιλαμβάνουν.
Τρίτον και ίσως σημαντικότερο, είναι το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναβάλει για άλλη μια φορά την απόφαση σχετικά με τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο με 100 εκατ. ευρώ όπως είχε στο παρελθόν δεσμευτεί. Στο κείμενο του Κυπριακού υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απόφαση για τη συμμετοχή θα ληφθεί μέχρι 31/12/2024 και όχι άμεσα.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί εντελώς απαραίτητη τη συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI, ειδικά μετά τις κυπριακές υπαναχωρήσεις, γιατί η μετοχική συμμετοχή, πέραν της καθαυτής σημασίας της, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει έναντι των ελληνικών αρχών, του ΑΔΜΗΕ, αλλά και έναντι τρίτων, τη βούληση της Κύπρου ότι πράγματι θέλει να υλοποιηθεί το έργο.
“Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι σαν το τανγκό, πρέπει να θέλουν και οι δύο να το χορέψουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλότατο στέλεχος του ΥΠΕΝ.
Η σημερινή συνάντηση και ίσως τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται απολύτως κρίσιμα από την ελληνική πλευρά για το αν θα συνεχιστεί το πρότζεκτ ή όχι.
Πρώτον, επειδή σε δύο μέρες τελειώνει η χρονική προθεσμία που έχει θέσει η Nexans για να ληφθεί οριστική απόφαση.
Δεύτερον, επειδή η χώρα μας, (τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΑΔΜΗΕ), δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να πληρώνει για ένα έργο που πιθανόν οι Κύπριοι να μην έχουν βεβαιωθεί για τη χρησιμότητά του.
Η αμφισβήτηση της χρησιμότητας του έργου (αμφισβήτηση της ανάλυσης κόστους-οφέλους που είναι ο θεμέλιος λίθος του πρότζεκτ, απαιτήσεις για αλλαγή της αναλογίας των δύο μερών που προβλέπει το CBCA, παραβίαση των όσων συμφωνήθηκαν στην περίφημη σύσκεψη της Λευκωσίας κτλ), θεωρείται από την ελληνική πλευρά ως στοιχείο κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της άρσης της απομόνωσης του κυπριακού ηλεκτρικού συστήματος.