Μαξίμου: Σενάρια περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης στη σκιά της ρωσικής κλιμάκωσης
Στην πρώτη γραμμή των κινήσεων "άμυνας" της κυβέρνησης, σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν, φαίνεται να είναι ο περιορισμός της λειτουργίας (και συνεπώς της ενεργειακής κατανάλωσης) των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
- 05 Σεπτεμβρίου 2022 19:37
Τα πιθανά προβλήματα σε επίπεδο ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας διερευνήθηκαν κατά τη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου, ειδικά μετά τη σκλήρυνση στη στάση της Ρωσίας και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, αξιολογήθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ διερευνήθηκαν και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη γραμμή των κινήσεων «άμυνας» του κυβερνητικού επιτελείου, σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν, είναι ο περιορισμός της λειτουργίας (και συνεπώς της ενεργειακής κατανάλωσης) των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της εξοικονόμησης και από τους ίδιους τους πολίτες, θα μπεί άμεσα στο προσκήνιο και η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική ενημερωτική καμπάνια που θα τρέξει μετά τη ΔΕΘ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα συνεχιστούν πλήρως έως ότου η “συλλογική Δύση” άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού, ο οποίος παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες προκαλούν “αναταραχή” αρνούμενες στη Gazprom νομικές εγγυήσεις ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η Ομάδα Κρίσεων της Ε.Ε., που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, δεν έλαβε κάποιες σοβαρές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η ενεργοποίηση του alert, παρότι ο αγωγόςNord Stream 1είναι ο μόνος που μπορεί να παράσχει τροφοδοσία της Βόρειας Ευρώπης με ρωσικό αέριο, αφού ήδη έχει διακοπεί ο ανεφοδιασμός από τα ένα από τα δύο σκέλη του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία, με συνέπεια οι ροές να έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.
Επί τάπητος παρόλα αυτά βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τα οποία θα «θωράκιζαν» ακόμη περισσότερο την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο ότι ενδεχομένως θα πρέπει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς το ρωσικό αέριο. Μέτρα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κινούνται προς την κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου, η οποία καθίσταται μονόδρομος σε περίπτωση που παγιωθεί η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1.
Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προδιέγραψε το πακέτο των λύσεων που θα περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν για την αγορά ενέργειας, λέγοντας ότι θα έχει στόχο να περιορίσει τη ζήτηση για ηλεκτρισμό, κυρίως τις αιχμές. Επίσης, θα θέτει πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και θα βοηθήσει τους ευάλωτες καταναλωτές και επιχειρήσεις με έσοδα που θα προκύψουν από τον ενεργειακό τομέα. Τέταρτον, θα επιτρέψει τη στήριξη των ηλεκτροπαραγωγών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της έντονης μεταβλητότητας των τιμών.
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προμήθεια και χειραγωγώντας τις ενεργειακές αγορές», δήλωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι “θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις