Μειώνονται οι προσδοκίες για ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Μειώνονται οι προσδοκίες για ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση
Κομισιόν ISTOCK

Το αδιέξοδο για τις τιμές του φυσικού αερίου παραμένει, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταθούν η κινητικότητα και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με βάση το νέο πακέτο προτάσεων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.

Σε έναν ήπιο χειμώνα μπορούν μόνο να ελπίζουν φέτος οι ευρωπαίοι καταναλωτές για το ενεργειακό τους κόστος. Το σενάριο εξεύρεσης λύσης στην Σύνοδο Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου συγκεντρώνει πλέον ακόμη μικρότερες πιθανότητες μετά και την αποτυχία των 27 υπουργών Ενέργειας να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν ή σε κάποιο άλλο δραστικό μέτρο.

Στις 18 Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνουν γνωστές οι νέες θέσεις από πλευράς Κομισιόν, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι μέχρι την Σύνοδο Κορυφής (20- 21 Οκτωβρίου) θα έχουν γεφυρωθεί και οι διαφωνίες, έτσι όπως εκφράστηκαν στις συναντήσεις που έγιναν στην Πράγα και στις συζητήσεις που συνεχίζονται έκτοτε.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας εστάλη χθες μια κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής είναι τα εξής:

  1. Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
  2. Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.

Παρόλα αυτά το αδιέξοδο παραμένει και ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενταθούν η κινητικότητα και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με βάση το νέο πακέτο προτάσεων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν τη Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Σε αυτό το κλίμα, οι ζυμώσεις επί ζυμώσεων θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, με την Επίτροπο Ενέργειας να κάνει λόγο για επαφές ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στον απόηχο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, η κα Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει σχέδια για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου. Εξήγησε όμως ότι εάν δεν υπάρξει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των χωρών, τότε πλαφόν στο αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή, δεν πρόκειται να προστεθεί στη νέα δέσμη προτάσεων της 18ης Οκτωβρίου.

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον περιορισμό του ορίου του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και εάν σε αυτό το στάδιο μπορούμε να πούμε ότι η ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζει αυτό το μέτρο», είπε η κα Σίμσον. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές ως προς τον TTF, ενδεχομένως ένας «προσωρινός μηχανισμός» για τον περιορισμό των τιμών του αερίου, η κοινή προμήθεια αερίου αλλά από την επόμενη σεζόν, καθώς και η ενδεχόμενη υποχρεωτική μείωση κατά 15% της κατανάλωσης.

Στην πράξη κανένα από αυτά τα μέτρα δεν αφήνουν ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά, η οποία δεν κρύβει την απογοήτευσή της και μιλά για πισωγύρισμα.

Στα καλά νέα, πάντως, συμπεριλαμβάνεται το παράθυρο που φαίνεται να αφήνει το Βερολίνο για αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων, ύψους 230 δισ ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης. Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο «προς το παρόν» να συζητήσει την έκδοση κοινού χρέους μέσω δανείων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα για πιθανή έγκριση τέτοιου σχεδίου αργότερα. Οι Γερμανοί μάλιστα φαίνεται να συμφωνούν με την κοινή έκδοση χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στον ευρωπαίο φορολογούμενο ως δάνεια, όχι ως επιχορηγήσεις.

Ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν οι Γερμανοί να πουν το «ναι» σε μια τέτοια προοπτική. Άλλωστε πρέπει να βρουν μια απάντηση στη διάχυτη κριτική για το γερμανικό πακέτο ελάφρυνσης της τιμής του αερίου ύψους 200 δισ. ευρώ. Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι αντιδράσεις και το πακέτο μέτρων να «περπατήσει» είναι να συμφωνήσει η Γερμανία σε ένα μηχανισμό αλληλεγγύης. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να βασίζεται στο πρόγραμμα SURE που δημιούργησε η ΕΕ ως πρώτη απάντηση στην κρίση του κορονοϊού το 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα