Αυστηρότερους όρους, αλλά και διευκολύνσεις περιλαμβάνει το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Διαβάζεται σε 3'
Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Παρασκευή παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές του νέου καταστατικού χάρτη για τις περιοχές εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών.
- 17 Φεβρουαρίου 2025 06:28
Ως ασκήσεις ισορροπίας χαρακτηρίζονται ήδη οι σχεδιαζόμενες διατάξεις του νέου Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.
Από τη μία δημιουργούνται πανελλαδικά περιοχές fast track αδειοδοτήσεων, από την άλλη το νέο πλαίσιο βάζει πλαφόν κάλυψης 3% επί των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων, προσπαθώντας να φρενάρει τη μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών. Ταυτόχρονα πριμοδοτούνται με αδειοδοτικά κίνητρα τα φωτοβολταϊκά και αιολικά στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, θεσμοθετούνται ρυθμίσεις για τις νέες τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες και τα θαλάσσια αιολικά, καθώς και να σύνολο ζωνών αποκλεισμού.
Σε μια συγκυρία εκρηκτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ, όπου τα φωτοβολταϊκά σπάνε τα κοντέρ, με 2,6 νέα Γιγαβάτ πέρυσι, στα οποία μπορεί να προστεθούν άλλα 3 Γιγαβάτ φέτος, το ΥΠΕΝ αναζητά τρόπους να μειώσει τις αντιδράσεις για να ενισχύσει τις επενδύσεις στα αιολικά, ώστε να μειωθεί η τεράστια αυτή ανισορροπία.
Στη κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η αύξηση των περιοχών αιολικής προτεραιότητας, όπου θα υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι για την ανάπτυξη αιολικών, από 58 σε 67 πανελλαδικά που προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες το νέο Χωροταξικό, το οποίο εισάγει ένα πιο συντεταγμένο πλαίσιο για όλες τις πράσινες τεχνολογίες σε σχέση με το υφιστάμενο και παρωχημένο πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2008 και έχει ξεπεραστεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδάφους επί των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων ανά ΟΤΑ δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 3%. Ταυτόχρονα διατηρείται η ισχύουσα νομοθεσία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Το όριο εγκατεστημένης ισχύος στη γεωργική γη υψηλής παραγωγής είναι έως 1 MW.
Όσον αφορά τα πλωτά φωτοβολταϊκά, ως μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε τεχνητές λίμνες ορίζεται το 10%. Καθολικός ο αποκλεισμός εγκατάστασης σε φυσικές λίμνες.
Περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ θεωρούνται οι πρώην λιγνιτικές περιοχές, με τα υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα να πριμοδοτούνται ως προς το αδειοδοτικό τους σκέλος, αλλά και με μια γενικότερη επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης μέχρι το στάδιο της υλοποίησης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η θέσπιση και ο νομοθετικός χαρακτηρισμός των εν λόγω περιοχών (απαιτείται έκδοση ΠΔ κλπ), θα γίνει σε επόμενη φάση.