Νέους περιορισμούς στην κατανάλωση αερίου συζητούν οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε.
Αν συμφωνήσουν οι 27 τότε εκτιμάται ότι το επόμενο 12μηνο η Ευρώπη θα εξοικονομήσει 60 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
- 28 Μαρτίου 2023 06:47
Υπέρ της πρότασης της Ευρ. Επιτροπής για 12μηνη παράταση του μέτρου της μείωσης κατανάλωσης αερίου κατά 15% τάσσεται η Ελλάδα.
Αυτή είναι και η ψήφος που θα δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα συμμετέχει στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Οι 27 θα επιδιώξουν πολιτική συμφωνία για τη χρονική επέκταση του «κόφτη» στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά το διάστημα 1ης Απριλίου 2023 μέχρι 31 Μαρτίου του 2024 προκειμένου η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη και για τον επόμενο χειμώνα στην περίπτωση διαταραχής των συνθηκών εφοδιασμού των κρατών –μελών.
Το μέτρο της μείωσης κατανάλωσης αερίου τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου 2022 και η ισχύς του λήγει σε λίγες ημέρες στις 31 Μαρτίου. Ο περιορισμός είναι σε εθελοντική βάση και καθίσταται δεσμευτικός αν συντρέξουν οι ανάγκες που προβλέπονται από την «Κατάσταση Συναγερμού 2». Αν συμφωνήσουν οι 27 τότε εκτιμάται ότι το επόμενο 12μηνο η Ευρώπη θα εξοικονομήσει 60 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα με βάση ταν όσα ορίζει ο κανονισμός της ΕΕ έπρεπε να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση φυσικού αερίου την περίοδο Αυγούστου 22 – Μαρτίου 23 έναντι του μέσου όρου της ίδιας περιόδου της προηγούμενης πενταετίας. Η χώρα μας πέτυχε μεγαλύτερη μείωση κατά 20,9%, ενώ έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος ο περιορισμός της ζήτησης ήταν 30%.
Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός στο συμβούλιο των 27 αναμένεται να παρουσιάσει και την πρόταση της χώρας μας για την ενίσχυση και επέκταση του δικτύου ηλεκτρισμού της Ε.Ε.
Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη ροή ηλεκτρικής ενέργειας από το Νότο προς το Βορρά. Η χώρα μας επιδιώκει τη λήψη απόφασης ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις προκειμένου να είναι δυνατή η μεταφορά ποσοτήτων πράσινης ενέργειας με υποβρύχια καλώδια από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη μέσω των δυτικών Βαλκανίων.
Το ελληνικό σχέδιο προτείνει για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης συγκεκριμένα μέτρα.
Το πρώτο αφορά στη θέσπιση fast track αδειοδότησης σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διασύνδεσης των δικτύων της Ε.Ε. Μάλιστα υποδεικνύεται ως πλαίσιο πρότυπο ο πρόσφατα ψηφισμένος Κανονισμός με τον οποίο επιταχύνεται η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ.
Το δεύτερο μέτρο που προτείνεται είναι η χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και η ελληνική πλευρά συστήνει τη συγκέντρωση σχετικών κονδυλίων για έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από διάσπαρτες πηγές χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα Διασυνδέοντας την Ευρώπη κλπ.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις