Ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά την ανά μήνα καταμέτρηση στα ρολόγια ρεύματος
Διαβάζεται σε 3'Ξεκινά η καταμέτρηση των παροχών ρεύματος σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.
- 29 Ιανουαρίου 2024 06:13
Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά σταδιακά την καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση, η οποία και θα ολοκληρωθεί πανελλαδικά έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι καταναλωτές από το Διαχειριστή να διασφαλίσουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιριών θα έχει πρόσβαση στο χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.
Υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη της ένδειξης, όλοι οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν την ένδειξη της παροχής εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών από την ημέρα επίσκεψης του καταμετρητή στο ακίνητο.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η δέσμευσή μας για μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υλοποιείται. Ξεκινώντας, σταδιακά, ο ΔΕΔΔΗΕ τις καταμετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση των ρευματοκλοπών. Και αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό δυναμικό μας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας, θα έχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερο τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος».
Παράλληλα, στο δύσκολο έργο της αξιολόγησης των φακέλων των τεσσάρων σχημάτων που διεκδικούν το έργο των 7,3 εκατομμυρίων smart meters, ένα από τα μεγαλύτερα που “τρέχουν” συνολικά στην ελληνική αγορά, βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ.
Οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές για το τεράστιο project, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, είχαν κατατεθεί στις 7 Δεκεμβρίου και η εξέταση ενός προς ενός του κάθε φακέλου και των πολυάριθμων στοιχείων και δεδομένων που περιλαμβάνονται σε έναν όγκο εκατοντάδων σελίδων, αποδεικνύεται μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία.
Και ακριβώς επειδή επείγει να προχωρήσει κατά το δυνατόν γρηγορότερα η εγκατάσταση μιας σημαντικής πρώτης παρτίδας μετρητών, καταβάλλεται προσπάθεια να τρέξει και ένας δεύτερος συμπληρωματικός διαγωνισμός για 360.000 μετρητές χαμηλής τάσης, παρόμοιου τύπου με εκείνους του μεγάλου.
Ένα έργο για το οποίο, επίσης, κατατέθηκαν οι προσφορές και που επιχειρείται να προηγηθεί χρονικά της προμήθειας και εγκατάστασης των μετρητών του μεγάλου όγκου, το οποίο θα εκτελείται τμηματικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2030.
Και αυτοί, όπως και εκείνοι του μεγάλου διαγωνισμού, είναι ψηφιακοί μετρητές χαμηλής τάσης με διακοπτικό στοιχείο και modem, δίνοντας την δυνατότητα στον Διαχειριστή να κόβει το ρεύμα μιας παροχής από απόσταση, δίχως την επιτόπια παρουσία συνεργείου.
Σε αυτή την φάση βρίσκεται η υπόθεση με τους έξυπνους μετρητές, δηλαδή το roll out, για το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ κρατά επτασφράγιστα τα χαρτιά του και για την πρώτη φάση του οποίου, σύνηψε πρόσφατα συμφωνία με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδυσεων (ΕΤΕπ), για δάνειο 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προμηθεύεται ήδη παρτίδες έξυπνων μετρητών, τους οποίους και τοποθετεί σε νέες παροχές, αντικαθιστώντας αναλογικά ρολόγια ρεύματος.