Ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές του ηλεκτρικού δικτύου και αυξάνει κατακόρυφα τις τιμές

Διαβάζεται σε 4'
Ρεύμα
Ρεύμα ISTOCK

Οι πιο απαιτητικές ώρες είναι πλέον στο διάστημα 20:00 – 22:00, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως τη συνδρομή των φωτοβολταϊκών.

Σημαντική αύξηση σημειώνει από χθες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθώντας την ανοδική πορεία του υδραργύρου που φέρνει το πρώτο κύμα καύσωνα για φέτος. Η «αιχμή» του φορτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, άρχισε να αυξάνει προοδευτικά από χθες και μέχρι και την Παρασκευή, καταγράφοντας αποκλιμάκωση στη συνέχεια, όταν θα αρχίσουν να υποχωρούν οι θερμοκρασίες και κατά συνέπεια η χρήση των κλιματιστικών.

Έτσι, με βάση την πρόβλεψη του Διαχειριστή, το μέγιστο φορτίο διαμορφώθηκε χθες στα 8.800 MW (Μεγαβάτ), για να αυξηθεί έτι περαιτέρω σήμερα (στα 9.410 MW). Η κατανάλωση αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη, 13 Απριλίου, με το μέγιστο φορτίο να διαμορφώνεται στα 10.020 MW.

Αν και με ελαφριά κάμψη, σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η κατανάλωση και την επόμενη ημέρα, με την πρώτη ουσιαστική υποχώρηση να σημειώνεται ένα 24ωρο αργότερα, σε απόλυτο συγχρονισμό με την αποδρομή του καύσωνα. Σε αυτό θα συμβάλει επίσης και η «είσοδος» του Σαββατοκύριακου, στο οποίο περιορίζεται η κατανάλωση σε γραφεία και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Ως συνέπεια το Σάββατο, 15 Ιουνίου, η αιχμή του φορτίου δεν θα ξεπεράσει τα 7.930 MW, κινούμενη σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω peak αφορούν μεσημεριανές ώρες, όπου όπως είναι φυσικό τα κλιματιστικά χρειάζεται να δουλέψουν στο φουλ, για να αντεπεξέλθουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας. Με την προέλαση ωστόσο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην εγκατάσταση ηλιακών πάρκων στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, κατά τις μεσημβρινές ώρες κορυφώνεται και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, καλύπτοντας ολοένα μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης.

Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά στο δίκτυο διανομής, με συνέπεια να είναι ακόμη μικρότερα τα φορτία που καλύπτονται από τις μονάδες οι οποίες είναι συνδεδεμένες στο σύστημα μεταφοράς – είτε μεγαλύτερους σταθμούς ΑΠΕ, είτε υδροηλεκτρικά, είτε θερμικές μονάδες. Επομένως, οι πιο απαιτητικές ώρες έχουν πλέον «μεταφερθεί» στο διάστημα 20:00 – 22:00, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως τη συνδρομή πλέον των φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων, ο στόλος των θερμικών μονάδων που είναι διαθέσιμος -και θα κληθεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση- δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα-αύριο «μπαίνουν στο σύστημα» και οι τελευταίες μονάδες αερίου, οι οποίες βρίσκονταν σε συντήρηση. Το ίδιο θα συμβεί και με την «Πτολεμαΐδα 5», την καινούρια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, ενώ σε επιφυλακή επίσης βρίσκονται οι λιγνιτικοί σταθμοί «Μελίτη» και «Άγιος Δημήτριος 5», οι οποίοι χρειάστηκε να λειτουργήσουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Διακοπές

Παρά την επάρκεια ρεύματος πάντως, τα στελέχη των διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις βλάβες, και συνεπώς τις διακοπές ηλεκτροδότησης, που μπορούν να συμβούν, λόγω καταπόνησης των δικτύων και συνολικά των υποδομών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Όλοι εύχονται να αποφευχθούν τα μείζονα προβλήματα, ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει πότε θα συμβεί το σοβαρό απρόοπτο.

«Τσουχτερή» η χονδρεμπορική

Καθώς βρισκόμαστε ενώπιον του πρώτου κύματος καύσωνα για φέτος, ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί υψηλά θερμικά φορτία στα αστικά κέντρα και τα κτίρια. Επομένως, οι απαιτήσεις σε ενέργεια δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο στις επόμενες «επισκέψεις» του καύσωνα, μέσα στον Ιούλιο, όταν όλες οι κατασκευές θα είναι ήδη θερμικά καταπονημένες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η άνοδος της κατανάλωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας, με την ανάγκη για πολύωρη λειτουργία των πιο κοστοβόρων θερμικών μονάδων, λόγω των «τσιμπημένων» τιμών τόσο των δικαιωμάτων ρύπων όσο και του αερίου. Έως και χθες, η αγορά τον Ιούνιο διαμορφωνόταν στα 92,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 14% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο.

Αν δεν υπάρξει κάποια δραστική ανατροπή στο δεύτερο μισό του μήνα, με ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ, τότε τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Ιουλίου θα είναι πιο τσουχτερά συγκριτικά με τον μήνα που διανύουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα