Όλο και πιο δύσκολα χρηματοδοτούν οι τράπεζες τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Διαβάζεται σε 3'
Όλο και πιο δύσκολα χρηματοδοτούν οι τράπεζες τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά
SOOC

Οι περικοπές στην απορρόφηση της «πράσινης» παραγωγής ρεύματος, λόγω ελλιπούς ζήτησης, δημιουργεί ένα νέο τοπίο με μεγαλύτερες αβεβαιότητες για τους επενδυτές.

Βασική παράμετρο στα «μοντέλα» των τραπεζών τείνουν να αποτελέσουν οι περικοπές της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής, αντανακλώντας την «βαρύτητα» που πλέον παίζει η δυνητική απώλεια εσόδων για τα οικονομικά μιας «πράσινης» επένδυσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν την αβεβαιότητα που δημιουργείται στην αγορά των ΑΠΕ, πράγμα που επιχειρούν να ενσωματώσουν στα μοντέλα που «τρέχουν» προκειμένου να αποφασίσουν την χρηματοδότηση μιας επένδυσης ΑΠΕ. Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, δεν τίθεται προς ώρας ζήτημα αναστολής χρηματοδοτήσεων, ωστόσο, η κάθε επένδυση εξετάζεται ανά περίπτωση και τα μέτρα που λαμβάνονται αντιστοιχούν στο «προφίλ» του κάθε επενδυτή.

Αναλυτικότερα, η προσέγγιση των τραπεζών περιλαμβάνει μια «παλέτα» σεναρίων (ξεκινώντας από το worst case scenario) ως προς την ροή εσόδων του πάρκου κατά την περίοδο λειτουργίας του μέχρι και την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης, και στη βάση αυτή λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να αντισταθμίσουν το ρίσκο των περικοπών αλλά και συνολικότερα τα ρίσκα που συνεπάγεται η υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς.

«Όσο καλύτερα ξέρουμε τους φορείς των έργων τόσο λιγότερους περιορισμούς βάζουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος τράπεζας, τονίζοντας έτσι ότι κρίσιμη παράμετρο για το «πακέτο» χρηματοδότησης που θα επιλεχθεί αποτελεί η ανθεκτικότητα του έργου με οικονομικούς όρους. Ως προς τα μέτρα που προκρίνονται για την ώρα από τις τράπεζες αυτά εκτείνονται από συμφωνίες καλής πίστης μέχρι ισχυρότερες δεσμεύσεις ως προς τους όρους δανεισμού που και πάλι αυτά εξετάζονται ανά περίπτωση.

Οι δεσμεύσεις αφορούν από την αυστηροποίηση των δεικτών χρηματοδότησης έως και την συμπερίληψη μιας ορισμένης εταιρικής εγγύησης στη τελική συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ επενδυτή και τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ώρα δεν εξετάζεται η αλλαγή των συντελεστών χρηματοδότησης ωστόσο παραμένει στο τραπέζι όταν πλέον το τοπίο με τις περικοπές θα έχει ξεκαθαρίσει με την οριστικοποίηση του σχετικού πλαισίου. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή ίδιων κεφαλαίων από τον επενδυτή προς αντιστάθμιση ενός δεδομένου ρίσκου που επηρεάζει τις ροές εσόδων της επένδυσης μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς, οι όροι δανειοδότησης δυσχεραίνουν για τους μικρότερους παίκτες της αγοράς, δεδομένου ότι έχουν μικρότερα περιθώρια ευελιξίας έναντι μεγαλύτερων εταιρειών που την ίδια στιγμή έχουν την δυνατότητα και μέσα από άλλες δραστηριότητες στο χαρτοφυλάκιό τους, να διατηρούν ένα σταθερό και αξιόπιστο πιστωτικό προφίλ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις.

Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά τους ξένους επενδυτές, όπου το τελευταίο διάστημα, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, δείχνουν μια εγκράτεια ως προς την είσοδο τους στην ελληνική αγορά, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πρώτα να κατανοήσουν τα «εδώ τεκταινόμενα» και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα