Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Όχι της Κομισιόν στο πλαφόν για το φυσικό αέριο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Όχι της Κομισιόν στο πλαφόν για το φυσικό αέριο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo/Jean-Francois Badias

H πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει νομοθεσία για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Έντονες οι αντιδράσεις. Υιοθετεί τη "γραμμή" Βερολίνου.

Δεν θα προτείνει θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Politico, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τις εκκλήσεις 15 χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, μετέφερε την απόφαση την Τετάρτη, στους πρεσβευτές των χωρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ίδια τόνισε πως αντί για πλαφόν, η ΕΕ θα παρουσιάσει ένα “non-paper” με προτάσεις για κοινές αγορές αερίου, ενώ οι διπλωμάτες δεν συναίνεσαν, αναφέροντας πως δεν θα προσφέρει νέες λύσεις η εν λόγω πρόταση.

Όπως αναφέρει το Politico, μετά τις ανακοινώσεις, απεσταλμένος που δεν κατονομάζεται, ανέφερε πως το εν λόγω “non paper” δεν προτείνει κάποια συγκεκριμένη λύση.

Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν πως το Βερολίνο είχε προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο. Ο συνασπισμός κυβέρνησης στη Γερμανία φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για το χειμώνα, και τώρα συζητά μια εθνική επιδότηση του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί με πολιτικά κριτήρια μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί  αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς. Επίσης  οι Γερμανοί αναλυτές θεωρούν ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις.

Το “σκεπτικό” αυτό φαίνεται πως υιοθετεί πιστά η Κομισιόν. Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές – καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερβαίνουν η μία την άλλη και δεν θα οδηγούν τις τιμές σε άνοδο.

Όπως σχολιάζει όμως το POLITICO, είτε αποφασιστεί ανώτατο όριο τιμών είτε κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο καθώς οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές φυσικού αερίου μεταξύ τους.

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι πρέπει να μπει οριζόντιο πλαφόν στις τιμές φυσικού αεριού και υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός να γίνει αυτό, ώστε οι τιμές στην Ευρώπη να είναι αντίστοιχες με τις τιμές στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Στο παρακάτω γράφημα, φαίνεται ποιες χώρες έχουν ελλείψεις, οι οποίες και τάχθηκαν εξ αρχής υπέρ του πλαφόν.

 

Νέες κυρώσεις

Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο ως μέρος του τελευταίου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Το νέο πακέτο στοχεύει επίσης να τιμωρήσει τη ρωσική βιομηχανία χάλυβα και να στερήσει από τον στρατό του Κρεμλίνου βασικές τεχνολογίες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της πρότασης κυρώσεων, το οποίο είδε το POLITICO. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσαν την πρόταση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να απαγορεύσει την εισαγωγή αρκετών προϊόντων χάλυβα από τη Ρωσία ως τρόπο περαιτέρω απομάκρυνσης των πηγών εσόδων της χώρας.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές ως τρόπο αποδυνάμωσης του στρατού του Κρεμλίνου. Οι προτεινόμενες απαγορεύσεις εξαγωγών στοχεύουν ημιαγωγούς, αεροσκάφη και συγκεκριμένες χημικές ουσίες ζωτικής σημασίας για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font