Παγώνουν επ’ αόριστον οι αιτήσεις για νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε όλη τη χώρα
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ "παγώνει" οριζόντια την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης, αλλά και την χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ στα εκκρεμή αιτήματα.
- 12 Μαΐου 2022 06:10
Διπλό «ανάχωμα» στην πρόσβαση μικρομεσαίων επενδυτών ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής βάζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «παγώνει» οριζόντια (δηλαδή πανελλαδικά) την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης, αλλά και την χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ στα εκκρεμή αιτήματα, έως τη στιγμή που θα εγκριθεί από τη ΡΑΕ η εισήγηση του Διαχειριστή για την τροποποίηση του Κώδικα, ώστε να αυξηθεί ο ηλεκτρικός «χώρος». Ωστόσο, ακόμη κι όταν ξεμπλοκάρει αυτή η διαδικασία, ελάχιστοι υποσταθμοί διαθέτουν αυτή τη στιγμή περιθώρια ισχύος πάνω από 10 Μεγαβάτ, το οποίο αποτελεί το μίνιμουμ όριο που τίθεται από το σχέδιο νόμου, για να «υποδεχθούν» έργα μικρομεσαίων επενδυτών.
Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπονται στο Άρθρο 96, για την αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού και των σταθμών αυτοπαραγωγής. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει εντός ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, να υποβάλει στη ΡΑΕ την εισήγησή του για τις σχετικές τροποποιήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ένταξη στο δίκτυο περισσότερων μονάδων ΑΠΕ.
Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι δεν υφίσταται ανάλογος χρονικός περιορισμός για τη ΡΑΕ, αναφορικά με τη σχετική έγκριση. Επομένως, δε υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας που να εγγυάται ότι η Αρχή θα δώσει το «πράσινο φως» σχετικά σύντομα, ώστε η αναστολή στις χορηγήσεις όρων σύνδεσης σε επενδυτές και στην «υποδοχή» νέων αιτήσεων να μην παραταθεί επί μακρόν.
Επομένως, όσο θα μένει εκκρεμής η οριστικοποίηση του νέου πλαισίου, με την έγκριση της ΡΑΕ, θα δέχεται αιτήσεις και θα χορηγεί όρους σύνδεσης μόνο για συστήματα net-metering, virtual net-metering και φωτοβολταϊκά στη στέγη. Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση του ΣΠΕΦ, στα σχόλια του Συνδέσμου στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου, όπου επισημαίνει ότι στη χώρα μας δυστυχώς οι προθεσμίες από τους φορείς της Πολιτείας εν γένει δεν τηρούνται, αφού δεν υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΠΕΦ εκτιμά πως είναι εύλογη η υπόθεση ότι η οριζόντια αναστολή για μικρομεσαία φωτοβολταϊκά έργα ανεξάρτητων παραγωγών στον ΔΕΔΔΗΕ, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ίσως και πέραν του έτους.
Το δεύτερο «μπλόκο» τίθεται με την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου και τα νέα περιθώρια ισχύος ανά υποσταθμό, τα οποία θα πρέπει να προσδιορίσει και να δημοσιεύσει ο ΔΕΔΔΗΕ εντός 15 ημερών από την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ. Κι αυτό γιατί αν τα νέα περιθώρια δεν ξεπερνούν τα 10 Μεγαβάτ, τότε θα διατεθούν αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών αυτοπαραγωγών, συστημάτων net-metering και virtual net-metering, καθώς και φωτοβολταϊκών στη στέγη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Διαχειριστής θα παύει να δέχεται νέες αιτήσεις που δεν αφορούν τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ θα ενημερώσει για την αδυναμία σύνδεσης όλες τις αιτήσεις σταθμών που έχουν υποβληθεί για σύνδεση στους συγκεκριμένους υποσταθμούς.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αυτή τη στιγμή ελάχιστοι υποσταθμοί έχουν περιθώρια που υπερβαίνουν το όριο των 10 Μεγαβάτ, και επομένως δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο σε νέα έργα επενδυτών. Επομένως, οι περιοχές αυτές θα «ανοίξουν» ξανά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του κλάδου, μόνον όταν προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στα έργα αναβάθμισης που θα δημιουργήσουν περισσότερο ηλεκτρικό «χώρο».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις