Πάνε προς τα πίσω οι έρευνες υδρογονανθράκων σε παλιά και νέα “οικόπεδα”
Η γεώτρηση στον πατραϊκό κόλπο μετατίθεται για το 2023, ενώ και άλλα τρία ερευνητικά projects καθυστερούν αναμένοντας θετικό σήμα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αγορά.
- 07 Ιανουαρίου 2021 06:23
Μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης προσδοκούν από την κυβέρνηση οι ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που ανέλαβαν κατόπιν των διεθνών γύρων παραχωρήσεων την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
Αναμένουν πρακτικά την ανανέωση των δεσμεύσεων του ελληνικού δημοσίου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων τους στα μπλοκ που τους έχουν παραχωρηθεί.
Και όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, μπορεί η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι να κρατά παγωμένες τις επενδύσεις διεθνώς, ωστόσο η παρούσα συγκυρία αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων καθώς και για την προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας ώστε να υποδεχτούν τις έρευνες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Τέσσερα επενδυτικά σχέδια σε ισάριθμες παραχωρήσεις βρίσκονται σε φάση αναμονής των εξελίξεων.
Πρώτα από όλα το project του Πατραϊκού Κόλπου. Το μπλοκ έχει παραχωρηθεί στα ΕΛ.ΠΕ και την Edison. Η κοινοπραξία, ζήτησε κι έλαβε κι άλλη παράταση για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης στο συγκεκριμένο μπλοκ. Πιο συγκεκριμένα η ΕΔΕΥ συναίνεσε στο αίτημα δίνοντας κι επιπλέον χρόνο 15 μηνών, έως τις 23 Ιανουαρίου 2023, στις εταιρίες προκειμένου να προετοιμαστούν. Πηγές αποδίδουν τη νέα χρονική μετάθεση – είχε δοθεί προηγουμένως παράταση έως τον Οκτώβριο του 2021 – στην έλλειψη των κατάλληλων υποδομών σε λιμενικούς χώρους για την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού που θα διενεργήσει τη γεώτρηση.
Το πλέον ώριμο project είναι αυτό στο μπλοκ του Κατάκολου που έχει παραχωρηθεί στην Energean, αλλά και εκεί παρατηρείται βραδύτητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης έχει ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2019 ο κύκλος διαβούλευσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχοντας αποσπάσει μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εντούτοις ένα χρόνο μετά η απόφαση για την έγκρισή της μελέτης δεν έχει ακόμη εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μέχρι τον Απρίλιο, η κοινοπραξία των εταιριών Repsol – Energean, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΕΔΕΥ την εκκίνηση της δεύτερης φάσης των ερευνητικών διαδικασιών στην παραχώρηση των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων είναι απαραίτητη κι εδώ απαιτείται και η κινητοποίηση της κυβέρνησης.
Το τέταρτο project που έχει ισχυρό συμβολισμό είναι αυτό των σεισμικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις μισθώτριες εταιρίες της κοινοπραξίας των Total- ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Αν και τα μηνύματα που είχαν στείλει το Φθινόπωρο οι εκπρόσωποι της στην περιφέρεια Κρήτης έδειχναν την έναρξη των εργασιών προς την Άνοιξη, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι γνωστό ως προς τις προθέσεις του σχήματος.
Πηγές της αγοράς, επαναλαμβάνουν πως πράγματι στην περίοδο που διανύουμε οι επενδύσεις στο upstream πάνε πίσω χρονικά εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, επιμένουν πως απαιτείται η ανανέωση της εμπιστοσύνης του ελληνικού δημοσίου απέναντι σε αυτές.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.