Πάνω από 1,5 δισ. θα χρειαστούν το 2022 για επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο
Κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για να αξιολογηθεί η διεθνής τάση και να υπολογιστούν οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν για ελάφρυνση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών.
- 30 Δεκεμβρίου 2021 07:26
Ο τρόπος «θωράκισης» νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υπέρογκες αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να διατηρηθούν τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας.
Σε αυτήν, τέθηκαν επί τάπητος τα σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος το επόμενο έτος. Σενάρια τα οποία πρόκειται να «κλειδώσουν» και ως προς την τελευταία λεπτομέρεια μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των μέτρων στήριξης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις παραμέτρους που έχουν οριστικοποιηθεί για τα μέτρα, ξεχωρίζει η εφαρμογή ενός μηχανισμού αυτόματου υπολογισμού των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται όταν τα επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο, ενώ θα προσδιορίζει αυτόματα το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς, για τον επόμενο μήνα ή το επόμενο δίμηνο.
Στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, η παροχή της επιδότησης θα γίνεται από τις αρχές του 2022 με κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά θα είναι μάλλον χαλαρά, ώστε να εξαιρεθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι καταναλωτές. Μεταξύ των «φίλτρων» που φαίνεται να προκρίνονται είναι το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Στήριξη και καταναλωτών μέσης-υψηλής τάσης
Κριτήρια (αυτή τη φορά κυρίως κατανάλωσης) αναμένεται να εφαρμοσθούν και στις επιχειρήσεις χαμηλής τάσης, που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση. Από την άλλη πλευρά, στα μέτρα στήριξης θα ενταχθούν και ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης τάσης, καθώς και μεμονωμένοι βιομηχανικοί πελάτης στην υψηλή τάση, οι οποίοι δεν καλύπτονται από σύμβαση με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος σε σταθερή τιμή. Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, θα υπάρξει επιχορήγηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τη στήριξη στόχος είναι, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν από το νέο έτος να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, που με τη σειρά τους θα πυροδοτήσουν νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.
Οι πόροι άνω του 1,5 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) είναι υπερδιπλάσιοι από τα κονδύλια, ύψους 740 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο 2021 για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Πάντως, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν και πάλι να καλυφθούν στο σύνολό τους από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, όπως έγινε και φέτος, με δεδομένο ότι προβλέπεται πως η τιμή των δικαιωμάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις