Πέρασε από τις τράπεζες η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Πέρασε από τις τράπεζες η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Μετά από έντονο παρασκήνιο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δέχτηκαν να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να «επιτρέψουν» την συνέχιση της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Εγκρίθηκε τελικά από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία διακόπηκε χθες το πρωί για να συνεχιστεί αργά το απόγευμα εν μέσω έντονων διεργασιών, η διαδικασία για τη δεύτερη φάση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, με τη δημιουργία της εταιρείας συμμετοχών η οποία θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Στη Γ.Σ. της ΔΕΗ, η υπόθεση προχώρησε όταν αναγνώστηκε νέα επιστολή των τεσσάρων τραπεζών, με την οποία δηλώνουν ότι εξετάζουν θετικά την κάλυψη υφιστάμενου κοινοπρακτικού δανείου με εγγυήσεις εκ μέρους της ΔΕΗ και εκχώρηση απαιτήσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η επιστολή που αναγνώστηκε αναφέρει ότι οι τράπεζες “εξετάζουν θετικά την κάλυψη του υφισταμένου κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ με λήψη εξασφαλίσεων (παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της Ενεργειακής Συμμετοχών, εκχώρηση ειλημμένων και μη απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της συνολικού ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, οι προαναφερθείσες τράπεζες προτίθενται να εξετάσουν τη χορήγηση μέσων βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τη ΔΕΗ σε κοινοπρακτική βάση με εξασφάλιση ισόποση εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν”.

Οι τράπεζες για να άρουν τις επιφυλάξεις τους που είχαν θέσει στην προηγούμενη επιστολή τους, περιμένουν εγγυήσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν και παραχώρηση συμβάσεων, δήλωσε σχετικά η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του ανέφερε σχετικά ότι “προηγήθηκαν συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των οποίων αποσαφηνίστηκαν, πλήρως και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι τεχνικές και νομικές παράμετροι του σχεδίου.

Η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στην υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης. Με την παραμονή του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με σχεδιασμούς του παρελθόντος και πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα