Περισσότερο και φθηνότερο αέριο αναζητά στο Αζερμπαϊτζάν η κυβέρνηση
Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που συνεργάζονται στενά με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς λαμβάνει το 20% του αερίου που μεταφέρει ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP).
- 18 Οκτωβρίου 2022 06:08
Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται από χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας και ο σύμβουλος του ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Τσακίρης όπου έχουν σήμερα συνομιλίες με τον υπουργό ενέργειας της χώρας, Παρβίς Σαμπάζωφ.
Επίκεντρο των διμερών επαφών αποτελεί η δυνατότητα ενίσχυσης των προμηθειών αζέρικου αερίου μέσω του Νοτίου Διαδρόμου, τη στιγμή που η μεν Ε.Ε. κάνει κάθε προσπάθεια για να μεγιστοποιήσει τον εφοδιασμό της από πηγές πέραν εκείνης της Ρωσίας, η δε κοινοπραξία του αγωγού TAP βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης της αύξησης της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού.
Το Αζερμπαϊτζάν συνιστά ένα σημαντικό και αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου για την ΕΕ, ο οποίος μάλιστα φιγουράρει μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων που μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος από τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου και να συμβάλλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού.
Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που συνεργάζονται στενά με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς λαμβάνει το 20% του αερίου που μεταφέρει ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο οποίος μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας φτάνει ως την Ιταλία μεταφέροντας το αέριο της Κασπίας.
Από τον περασμένο Ιούλιο έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αύξηση των εξαγωγών Αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε διπλάσια επίπεδα από τα σημερινά, δηλαδή, πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027 ενώ η Πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον Ντε Λάιεν έχει μιλήσει για ένα ενδιάμεσο στόχο 12 bcm από το 2023.
Στην ίδια κατεύθυνση, της περαιτέρω δηλαδή απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο κινούνται και οι επιτελείς της ΔΕΠΑ η οποία πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με τη γαλλική TotalEnergies για να αποκτήσει φορτία LNG συνολικής ισχύος 10 TWh, ποσότητες τις οποίες έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για λογαριασμό της από τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο.
Το ενδιαφέρον μάλιστα της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας είναι πως η τιμολόγηση τους γίνεται με δείκτη αναφοράς σε άλλο hub. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική εταιρεία να έχει σε εξέλιξη αντίστοιχη στρατηγική κίνηση για την εξασφάλιση μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας φορτίων LNG από άλλον διεθνή παίκτη, και πάλι με φόρμουλα τιμολόγησης που θα βασίζεται σε άλλο κόμβο και όχι στο TTF.
Με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως αναφέρουν πηγές, πετυχαίνει τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των πελατών της και της χώρας, αλλά και με τιμές ανταγωνιστικές, οι οποίες συνδράμουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις