Πιλοτικοί διαγωνισμοί για την εγκατάσταση των πρώτων πλωτών αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες

Διαβάζεται σε 4'
Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο ISTOCK

Θα προωθηθούν έργα μέχρι και πάνω από 400 MW, στις πρώτες αδειοδοτικά «ώριμες» περιοχές, για να ενισχυθεί η εγχώρια εφοδιαστική βιομηχανία.

Ένα δεύτερο «πακέτο» πιλοτικών offshore αιολικών -αυτή τη φορά με πλωτές ανεμογεννήτριες- σχεδιάζει να δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 400 Μεγαβάτ, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθεί νωρίτερα από το 2030.

Οι ανάδοχοι των πάρκων θα προκύψουν μέσα από διαγωνισμούς. Για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξής τους πριν από το 2030, ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει πως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα διενεργηθούν σε χρονικό ορίζοντα 3ετίας από σήμερα, δηλαδή προς το 2026.

Οι ανάδοχοι θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση για την υλοποίηση των έργων. Επίσης, τα πάρκα θα υπαχθούν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, διασφαλίζοντας επομένως εγγυημένα έσοδα για την ηλεκτροπαραγωγή τους.

Καθώς τα συγκεκριμένα έργα θα επισπευσθούν, πρόκειται να εγκατασταθούν στα πρώτα θαλασσοτεμάχια που θα «ωριμάσει» αδειοδοτικά η ΕΔΕΥΕΠ. Τα θαλασσοτεμάχια αυτά θα προέλθουν από τη «δεξαμενή» των περιοχών που θα προκριθούν για την ανάπτυξη του αρχικού «κύματος» offshore αιολικών, συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ, που θα υλοποιηθούν έως το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ.

Όπως ανέφερε στη χθεσινή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, στόχος είναι να επιταχυνθεί η αδειοδοτική ωρίμανση των θαλάσσιων «οικοπέδων» για τα έργα των 1,9 Γιγαβάτ, με την ΕΔΕΥΕΠ να πραγματοποιεί τις μελέτες βυθού και τις ανεμολογικές μελέτες, αναρτώντας τα στοιχεία σε data room όπου θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Επίσης, για να ληφθούν και οι περιβαλλοντικές άδειες το νωρίτερο δυνατόν, η πολιτεία θα διενεργήσει ανταγωνιστικό διάλογο με τους επενδυτές, για τις τεχνολογίες που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν.

Όπως πρόσθεσε, σκοπός είναι η διαδικασία παραχώρηση να ξεκινήσει με τα «οικόπεδα» πλήρως αδειοδοτημένα, με το «κλειδί στο χέρι». «Δεν είμαι 100% βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι τεχνικά πολύ δύσκολο, αλλά αν δεν είναι αδειοδοτημένα πλήρως θα είναι στο 90%», ανέφερε.

Τα πιλοτικά πλωτά θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών. Η επίσπευση της υλοποίησής τους αυξάνει σε έως και πάνω από 1 Γιγαβάτ τη συνολική ισχύ των πιλοτικών υπεράκτιων – με δεδομένο ότι προστίθενται στα πάρκα σταθερής έδρασης (fixed bottom) συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ που θα υλοποιήσουν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Όμιλος Κοπελούζου στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η υλοποίηση ενός τόσο ευρέος χαρτοφυλακίου νωρίτερα από το 2030 θα δώσει ένα ισχυρότερο «σήμα» για την εκκίνηση ανάπτυξης εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο. Έτσι, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό δυναμικό σε όλη τη Μεσόγειο, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ώστε να αναπτυχθεί εγκαίρως μία παραγωγική αλυσίδα, με προοπτικές αυτή να γίνει ακόμη και παγκόσμιος πρωταγωνιστής σε αυτή τη βιομηχανία.

Για τις δυνατότητες που ανοίγουν τα offshore αιολικά στην εγχώρια παραγωγική βάση, ο υπουργός αναφέρθηκε λίγο αργότερα και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου» 2 Γιγαβάτ, για το πρώτο κύμα έργων.

«Τα έργα χρειάζονται πλατφόρμες, οι οποίες θαυμάσια μπορούν να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, γιατί εδώ η απόσταση μεταφοράς δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Χρειάζονται καλώδια πολύ περισσότερα και διαφορετικού είδους, που έχουμε πολύ ισχυρές τέτοιες βιομηχανίες. Χρειάζονται δύτες, που έχουμε τέτοιες εταιρίες για να κάνουν τη συντήρηση. Γενικότερα έχουν πολύ μεγάλη τοπική προστιθέμενη αξία, πάνω από 50% θα σας έλεγα, και το ίδιο ισχύει και στη συντήρηση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, υπάρχει δυνατότητα να σχεδιαστεί η δημιουργία ενός οικοσυστήματος βιομηχανιών, στη βάση της γειτνίασης με τις πολύ μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στις ελληνικές θάλασσες. «Αυτό μπορεί να μας κάνει παγκόσμιους πρωταγωνιστές, ή τουλάχιστον με βεβαιότητα μεσογειακούς πρωταγωνιστές, σε αυτή την τεχνολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα