“Ποδαρικό” στο νέο υπουργό ενέργειας έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ με “θερμή” ατζέντα

“Ποδαρικό” στο νέο υπουργό ενέργειας έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ με “θερμή” ατζέντα
Συνάντηση του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ Eurokinissi

Στη συνάντηση των δύο ανδρών το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα διεθνή ενεργειακά projects για τα οποία οι ΗΠΑ διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, αλλά και η ανάπτυξη πράσινων επενδύσεων με αμερικανικά κεφάλαια.

Η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας –ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα, αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΥΠΕΝ, δείγμα της πρόθεσης και των δύο χωρών να διατηρηθεί αμείωτο το momentum που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, προς την κατεύθυνση συνεχούς ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.

Η ενίσχυση αυτή ξεκινά από τη διεύρυνση της αμερικανικής επιχειρηματικής «παρουσίας» στην εγχώρια αγορά, με άμεσες επενδύσεις τόσο σε «πράσινες» τεχνολογίες όσο και στον κλάδο των υδρογονανθράκων. Παράλληλα, στο πλαίσιο προώθησης της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, οι ΗΠΑ στηρίζουν μία σειρά από διακρατικά έργα τα οποία ενισχύουν τον ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην ενέργεια αποτελεί εχέγγυο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σημαντικά έργα που είτε ολοκληρώνονται είτε έχουν δρομολογηθεί, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και Νέας Μεσημβρίας – Γευγελής, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τα σχέδια διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις όμορες Βαλκανικές χώρες.

Πρόκειται για επενδύσεις που καταδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που συνάδει με την ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια για τον ανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της σχέσης Ελλάδας –ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και των φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στην υψηλή ανάπτυξη που έχουν σημειώσει τα τελευταία έτη οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γεγονός που διασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

Παράλληλα, καλωσόρισε το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τονίζοντας ότι ενισχύουν τη διεθνή επενδυτική εικόνα της χώρας μας και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τις «πράσινες» εφαρμογές, οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ, προς την κατεύθυνση απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών, ενισχύουν την προοπτική για νέες επενδύσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επενδύσεις οι οποίες θα πάρουν τη σκυτάλη από τα πρότζεκτ που υλοποιούν το fund Fortress, η 547 Energy (η πλατφόρμα ΑΠΕ της Quantum Energy Partners) αλλά και η National Energy, η οποία διαχειρίζεται αμερικανικά κεφάλαια. Επίσης, «παρούσα» στην Ελλάδα είναι και η General Electric, η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια ανεμογεννητριών.

Την ίδια στιγμή, στο «κάδρο» επιχειρήσεων μπαίνουν και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες που πρόκειται σύντομα να μπουν σε εμπορική εφαρμογή στη χώρα μας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αμερικανική όμως συμμετοχή υπάρχει και σε δύο από τις πλέον εμβληματικές παραχωρήσεις που έχουν δρομολογηθεί για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς η ExxonMobil δίνει με τη γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια το «παρών» στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Επίσης, η ελληνική αγορά έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό προορισμό για τις εξαγωγές αμερικανικού LNG, με τις ΗΠΑ να εξελίσσονται στο πρώτο 9μηνο στην πρώτη χώρα προέλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταλαμβάνοντας ποσοστό 50% και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 420% σε σύγκριση με το 2019.

Μάλιστα, έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (IGB) και το FSRU Αλεξανδρούπολης, πέρα από το ότι όπως έχει δηλώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ θα εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ηγέτιδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση, ενισχύουν τον ρόλο της χώρας μας ως «πύλης εισόδου» αμερικανικού LNG, με προορισμό τις όμορες αγορές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα