Ποιες είναι οι 6 περιοχές όπου θα αναπτυχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα
Διαβάζεται σε 3'Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε τελικά το “πράσινο φως” για την εγκατάσταση πλωτών offshore αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
- 31 Ιουλίου 2024 06:14
Εννέα μήνες κλείνουν σε λίγες μέρες από τότε που ανακοινώθηκε με ντόρο το εθνικό πρόγραμμα καλλιεργώντας προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα ανοίξει ταχύτητα για να εκμεταλλευτεί το υψηλό της θαλάσσιο δυναμικό και να αναπτύξει γρήγορα μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα. Εννέα μήνες μετά τον Οκτώβριο του 2023 που ανακοινώθηκε το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε τελικά τη θετική του γνώμη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα με τις πρώτες έξι περιοχές όπου θα εγκατασταθούν, μετά από διαγωνισμό, πλωτά offshore αιολικά στην Ελλάδα, φαίνεται να έχει «κλειδώσει». Αφορά:
- την «Κρήτη 1» (μεταξύ Ζάκρου και Ξερόκαμπου Σητείας)
- την περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης -Αλιβερίου)
- τον Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού)
- τη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι)
- τη Γυάρο (μεταξύ Γυάρου και Κύθνου) και
- τη Δονούσα.
Σε αυτές τις πρώτες περιοχές θα πρέπει να προστεθούν και τα δύο πιλοτικά θαλάσσια αιολικά στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, τα πρώτα που φαίνεται ότι θα γίνουν στην Ελλάδα, χωρίς διαγωνισμό, συνολικής ισχύος 701 MW, ένα από τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – More, και το άλλο από ΔΕΗ, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον μια συνένωση των δύο έργων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση του ΚΑΣ βρίσκεται στη φάση καθαρογραφής. Σύντομα θα σταλεί στη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ και έπειτα στη Δ/νση Χωροταξίας, ώστε να εγκριθεί επιτέλους η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με όλες τις περιοχές και να πάρει μπροστά ένα πρόγραμμα που κινείται βασανιστικά αργά.
Το στοίχημα για τη κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΝ θα ήταν ιδανικά όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν τη ΔΕΘ.
Στη πραγματικότητα, μπαίνουμε στον… 10ο μήνα μιας δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου του 2023 και πέρασε από σαράντα κύματα: άλλα οικόπεδα στο μεταξύ μετατοπίσθηκαν λόγω των αντιδράσεων στη Κρήτη, άλλα συρρικνώθηκαν και κάποια εγκαταλείφθηκαν, ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κάτι το επίσημο.
Το σήμα, πάντως, ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπεράκτιων, που η Wind Europe είχε χαρακτηρίσει ως το «καλύτερο» πανευρωπαϊκά, επιτέλους προχωρά, θα σταλεί μόνο όταν ανακοινωθεί η τελική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με όλες τις περιοχές, και εν συνεχεία εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Την ίδια όμως στιγμή που άλλες χώρες, γειτονικές και μη, «τρέχουν», οι συνεχείς καθυστερήσεις του ελληνικού προγράμματος έχουν ως φυσικό επακόλουθο τα ορόσημα για τα πολλά παραδοτέα μέχρι τον 1ο διαγωνισμό να έχουν πάει προς τα πίσω. Ο εθνικός στόχος για 1,9 GW από θαλάσσια αιολικά ως το 2030 δείχνει ανέφικτος.
Τα πάντα δείχνουν ότι ο πρώτος διαγωνισμός μετατίθεται αναγκαστικά για το 2027, έναντι του 2026 του αρχικού σχεδιασμού. Είναι μια απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς κανένα από τα κρίσιμα παραδοτέα δεν έχει ακόμη κλείσει.