Πού αναζητά τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Πού αναζητά τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Eurokinissi

Συλλογή στοιχείων από τη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος. Επεξεργάζεται μηχανισμό αυτόματης "επιστροφής" των κερδών που προκύπτουν από τις ακριβές τιμές του αερίου.

Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων, αλλά και οριστικοποίησης της μεθοδολογίας βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η εισήγηση των σχετικών ποσών προς την κυβέρνηση, προκειμένου να μπουν στον προϋπολογισμό τα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού της Παρακολούθησης της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συλλέγει τα εξής:

  1. στοιχεία χρεοπιστώσεων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητά τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης,
  2. στοιχεία τιμολόγησης για την προμήθεια Φυσικού Αερίου ανά συμμετέχοντα-παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας,
  3. στοιχεία τιμολόγησης για την εισαγωγή φυσικού αερίου, δημοσιεύοντας τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε μήνα.

Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ, για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits), λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Το τελικό ποσό που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής κατόπιν διευθέτησης των χρεοπιστώσεων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.
  • Το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βάσει του απολογιστικού μεταβλητού κόστους.
  • Τα οικονομικά αποτελέσματα ανά δραστηριότητα, που αποστέλλουν στην ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Παρελθοντικά στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι η ΡΑΕ διαμορφώνει πρόταση για «δυναμικό» τρόπο επιστροφής “ουρανοκατέβατων” κερδών. Δηλαδή για ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό που να υπολογίζει τα επιπλέον κέρδη και να τα περνάει αυτόματα στο δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ θα παρουσιάσει σχετική πρόταση στις 5 και 6 Απριλίου στο Παρίσι στις συνεδριάσεις του Οργανισμού για τη Συνεργασία των Ευρωπαίων Ρυθμιστών (ACER) και του Συμβουλίου των Ρυθμιστικών Αρχών (CEER).

Τον Απρίλιο, ο ACER πρόκειται να εκδώσει την τελική του έκθεση για τις υψηλές τιμές ενέργειας της Ευρώπης και τον υφιστάμενο σχεδιασμό της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελική έκθεση θα αναλύει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού και την επαρκή ασφάλεια εσόδων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει των τεράστιων επενδυτικών αναγκών που απαιτούνται στο μέλλον.

Επίσης, θα εξετάζει τις επιλογές για την προστασία των τελικών καταναλωτών από το μη προσιτό ενεργειακό κόστος, το οποίο προκύπτει από την υπερβολική μεταβλητότητα των τιμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα