Πού θα κυμανθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο

Διαβάζεται σε 4'
Τιμολόγια ρεύματος (φωτογραφία αρχείου)
Τιμολόγια ρεύματος (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Προϋποθέσεις για μείωση και στις χρεώσεις λιανικής Οκτωβρίου δημιουργεί η πτώση της χονδρικής ρεύματος τον Σεπτέμβρη. Πιθανόν να μη χρειαστούν και επιδοτήσεις καταναλωτών.

Στοιχεία αποκλιμάκωσης εμφανίζει η αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην εκπνοή του μήνα διαμορφώνοντας θετικούς οιωνούς για τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων λιανικής τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς προμήθειας, η υποχώρηση της χονδρικής ρεύματος επιτρέπει στους παρόχους να διατηρήσουν, αν όχι να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα, ακολουθώντας το «trend» της αγοράς. Τάση που, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τουλάχιστον σε επίπεδο χονδρικής αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, κρίνοντας από την διακύμανση που έχουν τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον δέκατο μήνα του έτους.

Αναλυτικότερα, η μέση τιμή χονδρικής για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώνεται μέχρι και σήμερα στα 118,37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα με ειδικούς του κλάδου να προβλέπουν «κλείσιμο» στα 114-115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από τα 129.83€/MWh του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, τα προθεσμιακά για τον Οκτώβριο διαπραγματεύονται στα 97-101 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δίνοντας «διάρκεια» στη τρέχουσα περίοδο αποκλιμάκωσης.

Η άρση των παραμέτρων που οδήγησαν κατά ένα μέρος στην εκτόξευση των τιμών ενέργειας στη διάρκεια του καλοκαιριού (τεχνικοί περιορισμοί στις διασυνδέσεις της ΝΑ Ευρώπης, έλλειψη ισχύος κλπ) και κατά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με την μείωση του φορτίου, συνέδραμαν στην υποχώρηση των τιμών στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πράγμα που αναμένεται – ως προς το φορτίο – να συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

Ακολούθως, η είσοδος στη χειμερινή περίοδο περί τα τέλη Νοεμβρίου θα σημάνει εκ νέου άνοδο στα φορτία που θα ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, αν βεβαίως δεν υπάρξουν άλλες έκτακτες παραμέτροι ικανές να επηρεάσουν άμεσα τις τιμές ενέργειας εν συνόλω. Σημειώνεται ότι ανάλογη εικόνα αποκλιμάκωσης εμφανίζουν και οι γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας με την μέση τιμή στην προημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνεται για σήμερα στα 114,01€/MWh και στα 88.38€/MWh, αντίστοιχα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς, ότι το πλήρες κόστος προμήθειας του Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 160 ευρώ τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πτωτική τροχιά της αγοράς τουλάχιστον μέχρι να ανακάμψει εκ νέου η ζήτηση με την έλευση της χειμερινής περιόδου και την αύξηση των αναγκών σε θέρμανση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει μήνα με το μήνα, βαρόμετρο για την τελική διαμόρφωση των χρεώσεων που θα ανακοινωθούν το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου είναι τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία κατέχει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των οικιακών καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει κρατήσει σταθερά χαμηλά τα τιμολόγιά της κατά τους τελευταίους μήνες, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος και δίνοντας τον τόνο στη λιανική ρεύματος, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πάροχοι αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό ως «τιμή αναφοράς» την χρέωση της ΔΕΗ για να καθορίσουν τις δικές τους.

Ας σημειωθεί ότι χθες η εταιρεία Protergia ανακοίνωσε εκ νέου την πρόθεσή της να διατηρήσει τις τελικές τιμές Οκτωβρίου στο ύψος αυτών που ίσχυσαν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Κατά συνέπεια, η αποκλιμάκωση της χονδρικής και η πρόθεση των προμηθευτών να διατηρήσουν αν όχι να μειώσουν τις χρεώσεις τους ενδέχεται να καταστήσει περιττή την παράταση του συστήματος επιδοτήσεων για τον μήνα Οκτώβριο, δεδομένου ότι πιθανόν να επιτευχθεί το «ταβάνι» των 14-15 λεπτών ανά κιλοβατώρα που ατύπως έχει θέση η κυβέρνηση, χωρίς πρόσθετη στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε αυτό συγκλίνουν παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας, ότι «πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να δοθούν επιδοτήσεις τον μήνα Οκτώβριο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα