Πράσινο φως δίνει η Κομισιόν στον αγωγό East Med, αρκεί να “χωράει” και υδρογόνο
Οι επικαιροποιημένοι κανόνες για την επιλογή των ενεργειακών έργων που θα ενισχυθούν με κονδύλια της ΕΕ συμφωνήθηκαν ανεπίσημα με τη Σλοβενική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
- 20 Δεκεμβρίου 2021 06:16
Θετική εξέλιξη για τις προοπτικές υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδος, προβλέπει η νέα κοινοτική πρόταση που υποβλήθηκε σχετικά με τα διασυνοριακά έργα.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν επιτρέπει προσωρινή παρέκκλιση για το έργο του East Med “με αυστηρούς περιορισμούς και την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να μετατραπεί για τη μεταφορά υδρογόνου”. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα μπορεί να επωφεληθεί από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως το 2027, εάν ο αγωγός μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο ως το 2036 εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στην αγορά.
Οι επικαιροποιημένοι κανόνες για την επιλογή των ενεργειακών έργων που θα ενισχυθούν με κονδύλια της ΕΕ συμφωνήθηκαν ανεπίσημα με τη Σλοβενική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το σχέδιο νόμου καθορίζει κριτήρια και τη μεθοδολογία για την επιλογή ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ), όπως οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, οι αγωγοί, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας ή τα ευφυή δίκτυα, τα οποία θα επωφελούνται από ταχείες διοικητικές διαδικασίες και θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές στήριξαν, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης υποδομών υδρογόνου, όπως οι ηλεκτρολυτικές κυψέλες, καθώς και τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Τα επιλέξιμα έργα θα πρέπει επίσης να προωθήσουν την ολοκλήρωση της αγοράς και να αυξήσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού, σύμφωνα με το συμφωνηθέν κείμενο.
Τα έργα που βασίζονται στο φυσικό αέριο δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ωστόσο, μια προσωρινή παρέκκλιση θα επιτρέψει στην Κύπρο και στη Μάλτα να λάβουν χρηματοδότηση για ένα έργο ανά χώρα, με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνδεσή τους με το ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ, με αυστηρούς περιορισμούς και την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να μετατραπεί για τη μεταφορά υδρογόνου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυπριακά μέσα, από την τελευταία τριμερή (Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας) στην Ιερουσαλήμ προκύπτουν σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία του EastMed και την τύχη του και κυρίως το ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα:
– Εντός του 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας.
– Τέλη του 2022 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον αγωγό στη βάση των αποτελεσμάτων.
– Εάν οι ενδείξεις είναι θετικές, τότε αρχές του 2023 θα αρχίσουν τα έργα κατασκευής, και αναμένεται ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία τέλη του 2025.
– Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν κριθεί πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τότε θα αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις