“Πρεμιέρα” το φθινόπωρο για τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος

Διαβάζεται σε 4'
Λογαριασμός ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος SOOC

Σε επόμενη φάση, που ωστόσο δεν θα καθυστερήσει, θα δρομολογηθούν οι παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νυχτερινό τιμολόγιο.

Το Φθινόπωρο τοποθετείται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η εισαγωγή στην αγορά των λεγόμενων δυναμικών τιμολογίων ρεύματος, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα να έχει ο καταναλωτής διαφορετικές τιμές, ανάλογα με την ώρα που «καίει» ρεύμα.

Σε επόμενη φάση, που ωστόσο δεν θα καθυστερήσει, θα δρομολογηθούν οι παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νυχτερινό τιμολόγιο. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την ένταξη των μεσημβρινών ωρών στη ζώνη των μειωμένων χρεώσεων.

Οι δύο πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανήκουν στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα, με σκοπό την προσαρμογή της ζήτησης στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Όσο παραμένει η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς (που κάνει πλέον peak τα μεσημέρια λόγω φωτοβολταικών) και της ζήτησης (που παραμένει συγκεντρωμένη τα βράδια), το αντίτιμο είναι οι περικοπές μεγάλων όγκων πράσινης ενέργειας και η κατάρρευση των τιμών στην χονδρεμπορική, ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η προτεραιοποίηση στη δέσμη μέτρων της κυκλοφορίας των πορτοκαλί τιμολογίων οφείλεται κατ΄αρχάς στο γεγονός ότι οι καταναλωτές που θα αφορούν -δηλαδή οι επιχειρήσεις μέσης τάσης και οι εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή- αντιστοιχούν σε ένα σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού φορτίου. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις αυτές εκπροσωπούν περίπου το 40% με 45% της κατανάλωσης.

Επίσης, οι επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτες στη «μεταφορά» μέρους της ζήτησης σε ώρες αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ. Παράλληλα, για μία εταιρεία είναι πιο σημαντικό το κίνητρο των χαμηλών χρεώσεων -που θα εξασφαλίζει με αυτό τον τρόπο- καθώς η εξοικονόμηση θα «μεταφράζεται» σε κοντά της τάξης των εκατοντάδων ευρώ.

Έτσι κι αλλιώς, τα δυναμικά τιμολόγια αποτελούν την τελεσίδικη λύση για την προσαρμογή της ζήτησης, με το καταναλωτικό κοινό που καλύπτουν να διευρύνεται συνεχώς, μόλις ξεκινήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ το roll-out των «έξυπνων» μετρητών. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα για τη διαμόρφωση προϊόντων προμήθειας τα οποία να προσαρμόζονται πλήρως στο ενεργειακό προφίλ κάθε πελάτη.

Ο λόγος είναι πως δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και για άλλες ζώνες τιμολόγησης το πρωί, άλλες το μεσημέρι, άλλες το απόγευμα και άλλες το βράδυ. Αντίθετα, το συμβατικό νυχτερινό τιμολόγιο, για τους καταναλωτές με αναλογικούς συμβατούς μετρητές (διπλής εγγραφής), δίνουν τη δυνατότητα για την εφαρμογή δύο μόνο χρεώσεων ανά 24ωρο, ανεξάρτητα από τα ωράρια που θα καθοριστούν για την ισχύ κάθε μίας από αυτές τις τιμές.

Όσον αφορά το γιατί η κυκλοφορία των δυναμικών τιμολογίων τοποθετείται το φθινόπωρο, οι πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για την προετοιμασία – και κυρίως για την απαραίτητη τεχνική προεργασία από πλευράς των προμηθευτών. Όπως πάντως σημειώνουν, η έλευση του καλοκαιριού -όπου η διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών εξομαλύνεται- δίνει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να μπει στις ράγες η κυκλοφορία τους.

Όσον αφορά το νυχτερινό τιμολόγιο, τα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι πελάτες με συμβατό αναλογικό μετρητή (νοικοκυριά) αντιπροσωπεύουν αισθητά μικρότερο μέρος της κατανάλωσης – γύρω στο 10%. Πιο συγκεκριμένα, συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής) έχουν περίπου 1,4 εκατ. καταναλωτές, ενώ υπάρχουν ακόμη 300.000 μη ενεργές παροχές.

Πέρα από το μικρό μερίδιο στο συνολικό φορτίο, μειονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οι οικιακοί καταναλωτές έχουν περιορισμένες δυνατότητες να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους. Πάντως, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η αλλαγή του ωραρίου του νυχτερινού τιμολογίου θα παίξει και εκπαιδευτικό ρόλο για τα νοικοκυριά, ώστε να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι οι χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές καταγράφονται πλέον το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυναμικό τιμολόγιο διαθέτουν ήδη οι βιομηχανίες στην υψηλή τάση, που αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού φορτίου. Επομένως, με τα μέτρα του ΥΠΕΝ θα είναι πλέον ευέλικτο το 65% της συνολικής ζήτησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα